Velmi těsná konjunkce Venuše a Jupiteru

V sobotu 27. srpna 2016 jsme se dočkali opravdu blízkého setkání dvou planet, které jsou obvykle na obloze těmi nejjasnějšími. Již několikátý den bylo zcela jasno a také celkem průzračno, přestože jnak přes den panovaly celkem vysoké teploty kolem 30 stupňů. I tato neobvyklá kombinace však umožnila si konjunkci vychutnat a to od pohledu pouhým okem, až po nejrůznější dalekohledy.

Venuše a Juiter 27.8.2016, Martin Gembec


Venuše a Jupiter za okulárem 25 mm nasazeném na ED80/600

Pozoroval jsem nakonec pouze doma na sídlišti. Večer jsem dalekohled prostě vytáhl za barák a zde jsem ze stínu mohl nerušeně pozorovat obě planety dokud nezapadly za místní obzor. Kolem prolétlo i několik letadel, žel nestihl jsem je vyfotit, ale vizuálně to bylo pěkné zpestření.

Kromě snímání kompaktem za okulárem jsem se věnoval i fotografování jen tak na pětinásobný zoom Canonu Powershot G16 a pak jsem ještě nasadil zrcadlovku na ED80 a fotil v ohnisku 600 mm.

Venuše a Jupiter v zoomu Canonu G16

Venuše a Jupiter v zoomu Canonu G16

Martin Gembec

—–

Díky tlakové výši a příznivému počasí bylo možné v posledních dnech každý večer sledovat postupné přibližování obou těles nad západním obzorem. Pravidelně jsem se západem Slunce jezdíval na vyhlídku u autobusové zastávky nad Dalešicemi, abych triedrem toto představení sledoval. Do okolních polí se soumrakem vycházejí rovněž desítky kusů srnčí zvěře, takže po západu Jupiteru s Venuší jsem obvykle dalekohled namířil na ně.

Pozorování konjunkce triedrem

V sobotu odpoledne kolem 18. hodiny jsme se sešli na turnovské hvězdárně, abychom sledovali nejtěsnější přiblížení obou těles. Venuši nebylo těžké na denní obloze najít v hledáčku 9×50 a po chvilce soustředění se vedle objevil i výrazně slabší Jupiter. U Venuše byla jasně patrná fáze, na Jupiteru při větším zvětšení i rovníkové pásy.

Pozorování konjunkce triedrem Pozorování konjunkce triedrem

Po západu Slunce se Venuše rozzářila a byla krásně vidět pouhým okem, ale s Jupiterem to bylo horší. Přes 11″ SCT jsem se pokusil o několik snímků a dvojici jsme sledovali různými dalekohledy až do jejího západu.

Pozorování konjunkce triedrem

Pozorování konjunkce triedrem

Ve čtvrtek jsme namontovali do původního tubusu zrestaurovaný resp. z poloviny nový objektiv 160/2500 mm, tak po setmění proběhl oficiální „first light“ na nebeských objektech. Pohled na Saturn nás přesvědčil, že pánové z TOPTEC odvedli perfektní práci a patří jim ohromný dík.

Pozorování konjunkce triedrem

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.