Zážitky se superúplňkem

Dokonale jasno a průzračno zůstalo na severu Čech i večer 14. listopadu 2016, kdy vycházel tolik očekávaný o něco větší superúplněk. Pozorovali jsme ho na různých místech Libereckého kraje. Velký zájem byl také o pozorování na hvězdárně v Turnově, která byla mimořádně otevřena.

Superúplněk, foto: Aleš Majer

Fantastickou fotografii vycházejícího superúplňku pořídil přes refraktor turnovské hvězdárny Aleš Majer. Těžko bychom asi na internetu hledali lepší. Přitom stačilo přidržet mobil za okulárem.

Měsíc a Ještěd 14.11.2016

Měsíc a Ještěd 14.11.2016

Měsíc za Ještědem je z Břevniště na Českolipsku (u Hamru na Jezeře). První obrázek je pochopitelně snahou pokrýt větší poměr jasů (HDR), druhý je bez velkých úprav převedený obrázek. ISO 100, 1/30 s, ohnisko 400 mm dalekohled ED80/600. Canon 30Dmod. Foto: Martin Gembec

Pozorování v Turnově, viz momentky níže…

Pozorování v Turnově

Měsíc Turnov Měsíc Turnov

Ohlédnutí za pozorováním východu Měsíce na poli v Břevništi

Příprava probíhala hladce ještě za soumraku. Nad jihozápadem zářila jasná Venuše (na snímku vlevo u smrku). Problém byl jen, že z původně vytipovaného místa nebyl Ještěd skoro vůbec nad vzdálenými kopci vidět a o kus dál zase bránily výhledu stromy. Změnil jsem tedy taktiku, obětoval možnost dívat se při focení druhým dalekohledem a vydal se jen s jedním daleko do pole v naději, že zůstanu na správné linii. Přípravy na focení byly bezproblémové. Hotel na vrcholu se skvěl mad bílými stromy jak sněhová královna. Měsíc měl být za Ještědem v 17:20 a když ještě v 17:15 nebyl vidět, bylo to napínavé, ovšem vzápětí se majestátně vynořil a pak už to šlo ráz na ráz, až se promítl přesně za hotel, jak jsme doufal.

měsíc-ještěd měsíc-ještěd měsíc-ještěd

Fotografovat naši libereckou dominantu je okouzlující ze všech stran, ovšem přes dalekohled je to ještě vyšší level. Nádherné detaily, které jsou vidět níže se daří vytáhnout díky Registaxu, ve kterém jsou složeny na sebe a zostřeny čtyři snímky. Vzdušná vzdálenost asi 8,3 km.

měsíc-ještěd

Měsíc nakonec vystoupal výše a zbělal. Pomalu přecházel do fáze, ve které jej můžeme vidět po zbytek noci. Podobný, ale ještě úplnější úplněk můžeme vidět zase za měsíc, 13. prosince. Půjde opět o velký úplněk, vždyť Měsíc bude jen o dva tisíce kilometrů dál. A navíc připadne přesná fáze úplňku na naši noc, tedy 14. 12. v 1:06 SEČ.

měsíc-ještěd

Pro případ, že byste rádi viděli, z čeho vznikl ten „Photoshop“ výše, zde jsou obě fotky:
Měsíc Ještěd orig

4 komentářů k “Zážitky se superúplňkem”

  1. josef pozdnicek

    …taková nádhera, člověku dochází slova a v duchu přeje když se jinému daří….

  2. slappy

    Nádhera! A jak se pomalu blíží k Aldebaranu! Zítra se těsně minou : )

  3. Antonín Hušek

    Kluci super!

  4. spacewolf

    Epicke!!