Silvestrovské pozorování

31. prosinec 2016 přinesl natolik krásný večer a k tomu spoustu zajímavostí na obloze, že nešlo zůstat doma. A tak se pozoroval krásný srpek Měsíce i s popelavým svitem, Venuše, konjunkce Marsu s Neptunem, kometa 45P, vzdálený kvasar a tak dále. Vzduch byl naštěstí průzračný a zatímco v údolí silně mrzlo, na vysokých kopcích bylo večer příjemně. Níže jsou fotografie z Jablonce nad Nisou i z Černé studnice.

Měsíc Venuše a Mars
Na snímku je vidět trojice nejjasnějších večerních objektů: Měsíc, Venuše a nahoře i mnohem slabší Mars.

Mars a Neptun
Na snímku je jasný červený Mars a nahoru mírně vlevo od něj Neptun, více k tomu níže Aleš.

45p
Kometu 45P jsem tentokrát stihl fotografovat pointovaně na hvězdy a proto jsem pak mohl složit 18 snímků po 90 sekundách na ISO 800. Bylo znát, že kometa je níže nad obzorem a snímky se proto obtížněji zpracovávaly. Ohon je však nakonec patrný celkem dlouhý, ačkoli na displeji sahal jen pár úhlových minut od komy. Na zpracovaném snímku má ohon dva stupně.

Měsíc srpek Měsíc HDR kontrast

Měsíc popelavý Měsíc západ

Výše uvedené snímky Měsíce jej ukazují postupně takto:
1) srpek krátkou expozicí, 2) HDR snímek se zvýšeným kontrastem, 3) popelavý svit dlouhou expozicí, 4) deformovaný Měsíc níže nad obzorem

Níže je HDR snímek bez úpravy kontrastu.

Měsíc HDR

Kvasar CTA 102 v Pegasu je obvykle slabší, ale koncem roku 2016 několikrát opakovaně zjasnil tak, že jej lze pozorovat i menším dalekohledem. Fotografie pouze třicetisekundová jej přes můj osmicentimetrový dalekohled zobrazí bez obtíží. Jasnost bude někde kolem 11 až 12 mag.

CTA 102

Martin Gembec

Novoroční konjunkce

Ačkoliv k nejtěsnějšímu přiblížení Marsu s Neptunem dojde až na Nový rok ráno (to budou od nás planety nepozorovatelné), pěkná příležitost k jejich pozorování se naskytla již silvestrovský večer. Vyběhl jsem aspoň na chvíli ke škole na Žižkově vrchu, abych se triedrem 7×50 ED na obě planety s nedalekou hvězdou λ Aqr podíval. Při té příležitosti jsem pořídil i fotografii – na zachycení Neptunu stačila sekundová expozice 400 mm objektivem při ISO 1600 z nehybného stativu. Scenérii s jasnou Venuší vkusně doplňoval úzký srpek Měsíce s výrazným popelavým svitem. Ujít jsem si nemohl nechat samozřejmě ani kometu 45P, na tu jsem však musel sáhnout po silnějším triedru 15×70 ED.

Mars a Neptubn, Aleš Majer

Aleš Majer

Noční pohledy z rozhledny

Na Horní Černé Studnici jsem měl příjemnou návštěvu, když se za mnou zastavil Honza M. z Boleslavi, který je toho času u nás na Jablonecku. Společně jsme pokoukali na vybrané cíle a pak vyrazili na rozhlednu, což byl takto v noci a za inverze moc zajímavý pohled. Z fotek vybírám například nádherně se klenoucí Orion nad inverzní oblačností, nebo pohled k severu na Jizerky s Velkým vozem. Velmi krásně, i když děsivě přesvětleně působila aglomerace Jablonecko-Liberecká s vybuchujícími ohňostroji (proto prezentuji detailní panoramu s expozicí 5 sekund ISO 400, zatímco zbylé dvě jsou ISO 1600 a 20 sekund).

Orion inverze

Jizerky a Velký vůz

Jablonec-Liberec

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.