Kometární úsvit

Zatímco na tmavé večerní obloze můžeme v těchto dnech spařit hned pět slušně jasných komet, ranní obloze stále vévodí ubývající Měsíc. To ovšem neznamená, že by nemělo smysl si někdy přivstat. A právě dnešního rána se vyjasnilo, tak jsem neváhal zajet vyvenčit svůj zahálející dalekohled na kopec.

 

Cílem se stala z naší oblohy rychle mizející kometa C/2017 E1 (Borisov). Objevena byla 1. března, ale teprve 13. 3. se umoudřilo počasí, že se dalo nad ránem pozorovat. To ovšem už svítil Měsíc v úplňku. I tak jsem se pokusil novou vlasatici ulovit, ale jako na potvoru se v tu chvíli promítala na hvězdičku 12,2 mag, takže jsem pozorování nemohl považovat za úspěšné.

Dnes byl tedy čas na reparát. Fáze Měsíce pokročila už do poslední čtvrti, takže ačkoliv byl úhlově blíž, již tolik nerušil. Správný čas na pozorování nastal chvíli po 4.30 SEČ, kdy objekt byl již dostatečně vysoko nad obzorem (necelých 8 °) a ještě panovala celkem tma. Při starhoppingu pomohlo, že se kometa přemístila do souhvězdí Vodnáře nedaleko hvězdě ε Aqr (Albali).

Při zvětšení 110× bylo hvězdné pozadí v Almaře ještě příliš světlé, proto jsem nasadil 177× a poté i 230×, i když seeing nebyl zrovna z nejlepších. Nyní už hvězdička 11,3 mag byla trvale bočně udržitelná a vedle ní se nacházející kometa tam občas problikla. Nejde tedy v žádném případě o nějakou vypalovačku, v dosahu 16″ dobsonu ale evidentně je.

Snad bude ještě šance ji spatřit během tohoto novu, než nadobro zmizí na jižní obloze.

Zkoušel jsem následně ještě jednu čerstvoučkou kometku – C/2017 E4 (Lovejoy) objevenou 9. března. Ta se nachází zatím ještě stále dost nízko ve Střelci. Se stelárním dosahem jen lehce přes 11 mag byl dnešní pokus prozatím neúspěšný, ale není třeba zoufat, kometa bude stoupat a zjasňovat, takže ulovit ji během novoluní by neměl být problém.

Rychle svítalo, tak zbyl už jen čas na zběžné zkouknutí nedaleké C/2015 ER61 (PanSTARRS), která je však velmi difůzní, takže přítomností moonuláka značně utrpěla. Stejně jako na opačné straně oblohy nejjasnější současná vlasatice 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák.

Nevadilo, že na našem oblíbeném místě nad Alšovicemi byla docela zima a trochu i foukalo, hřál mě příjemný pocit z úspěšného honu na svoji již 151. kometu. Už se teším na další lov, jen co bude nov! Minimálně tři další vlasatice čekají na první spatření…

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.