Venuše

Venuše se po dlouhém období dobré viditelnosti na večerní obloze blíží do dolní konjunkce se Sluncem (25. 3.) a tak je v dalekohledu viditelná jako tenký srpek. Dokonce i hledáček 9×50 po přiclonění objektivu ukáže jeho tvar. Naprosto úchvatný je však při větším zvětšení. Ve středu 15. 3. jsme Venuši sledovali s návštěvníky na turnovské hvězdárně od 18 hodin až do jejího západu přičemž jsme užívali zvětšení od 70x do 250x. Při vizuálním pozorování vypadal seeing obstojně, ale při pokusu o fotografii se ukázal neklid vzduchu v malé výšce nad obzorem v plné parádě. Snímek vznikl projekcí za 13mm okulárem na refraktoru 150/2250 mm.

Kupole hvězdárny v Turnově Pozorování Venuše na hvězdárně v Turnově Dalekohledy hvězdárny v Turnově Venuše z hvězdárny v Turnově

Kromě Venuše si na obloze těchto dnů nenechte ujít kometu 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák. Opravdu zjasňuje dle předpovědi a včera večer (16. 3. ve 22 SEČ) byla bez problémů viditelná v triedru 7x50ED na obloze v okrajové čtvrti Jablonce nad Nisou.

-am-

Komentáře byly uzavřeny.