Kometární okénko – srpen 2017

Konec srpna přinesl několik po sobě jasných nocí s pěknou tmavou jizerskohorskou i šumavskou oblohou, tak byl čas kromě jiného i na okouknutí aktuálně viditelných komet. V současné době nám schází vysloveně jasná triedrová kometa, ale pro dalekohled o průměru 400 mm je toho na pozorování celkem dost.

Radost nám udělala zejména bláznivá vlasatice 29P/Schwassmann-Wachmann, která před pár dny prodělala nový outburst, takže zjasnila na 12 mag. Nyní je tedy stelární, jeví se jako pomalu měknoucí hvězda a je tak vidět i ve velých binokulárech, i když se nachází poměrně nízko na hranici Vodnáře a Kozoroha.

O 15 stupňů výš na sever, stále ve Vodnáři, ale u hranice s Koníčkem prochází asterismem zvaným Knír kometa C/2015 VL62 (Lemmon-Yeung-PanSTARRS). S jasností kolem 13 mag to sice není žádná sláva, přesto se řadí k těm lépe viditelným malým mlhavým flíčkům.

Z večera je dobré si počíhat na pár dalších slabotinek, které brzo zapadají. Patří mezi ně C/2015 O1 (PanSTARRS) a C/2016 M1 (PanSTARRS) v Herkulu spolu s C/2016 N6 (PanSTARRS) v Pastýři, která je nedaleko dalšího asterismu zvaného Domeček na kopci. První z nich je nejjasnější, má kolem 14 mag, takže lze spatřit docela dobře, druhá se tváří také jako celkem snadná, ale poslední z nich je zatím stále pěkná duchařina. Na ni to chce opravdu dobrou oblohu, kterou jsme naštěstí v Jizerkách v noci z 28. na 29. srpna měli, když moje pesimistické SQM-L ukazovalo v zenitu s Mléčnou dráhou přes 21.3 MSA. Měla by ale postupně zjasňovat, takže platí: Kdo si počká, ten se dočká.

V Kasiopei u hranice s Kefeem se nachází další do sbírky obtížnějších komet, a to konkrétně C/2016 N4 (MASTER). Ta narozdíl od N6 už tolik ze stávajících cca 15 mag nezjasní, takže její hlavní devizou pro rozumné pozorování bude jen slušná výška nad obzorem.

Nad ránem pak ale přichází to nejlepší. Zatímco C/2015 ER61 (PanSTARRS) je velmi difůzní a slábne, že už není nijak moc výrazná, její žezlo bezezbytku přebírá parádní C/2017 O1 (ASASSN). Obě nyní putují souhvězdím Býka, první navíc těsně pod Plejádami. „Assassinka“ je sice také málo kondenzovaná, ale jinak pěkně velká kruhová a naprosto nepřehlédnutelná skvrna s jasností kolem 10 mag.

A těsně před rozedněním je ještě čas na pozorování dvou vlasatic ve vycházejícím souhvězdí Oriona. Pod kyjem se nachází periodická 217P/LINEAR a pod Orionovým pásem pak dlouho očekávaná novinka C/2016 R2 (PanSTARRS). Ve 4 hodiny ráno je na ně nejepší čas, kdy je ještě astronomická noc a naše objekty zájmu dostatečně vysoko. Na erdvojku bylo potřeba nasadit velké zvětšení (288×), aby se vůbec ukázala. Ale podařilo se a já tak mohl zalogovat už svoji 159. kometu v životě.

V těchto dnech již začíná obloze opět kralovat nepopulární Moonulák, ale jen co zase zmizí, nastane nejlepší čas na pozorování slabých šedivých flíčků, mezi které patří i okouzlující půvabné vlasatice.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.