4M = Malý městský Messierův maraton

V době kolem březnového novu pravidelně pořádáme tradiční Messierův maraton. Letos se ovšem příroda vyčerpala na přelomu druhého a třetího měsíce, kdy nabídla hned 12 jasných nocí v kuse. Pak předváděla už víceméně jen zatažené nebe. Naděje svitla až nyní v noci z 20. na 21. 3., kdy se udělalo hezky aspoň zvečera a předpověď slibovala snad i jasno nad ránem. A protože soumrak a úsvit zdobí dohromady hned pětice jasných planet, dostal jsem nápad udělat letošní maraton na turnovské hvězdárně. Pro hrálo zázemí, proti horší obloha. Ale proč to nezkusit? Navíc když jsme chtěli ještě i otestovat Pavlův nový dalekohled…

Sjeli jsme se na místě s Alešem krátce po 19. hodině SEČ, zatopili, nanosili techniku a nejprve namířili 11″ CPC a 5″ binar na zapadající Venuši s Merkurem a na srpeček Měsíce, který se akorát chystal zakrýt hvězdičku 7,5 magnitudy. Obloha byla veskrze čistá, jen u obzoru se rozpouštěly zbytky oblačnosti, do kterých obě planety zaplouvaly. To už jsme ale mířili na první objekty z Messierova katalogu. Podle očekávání díky blízkému moonuláku jsme neulovili M74, ale od M77 dál už to šlo snadno. Ve 20 hodin jsme měli zalogováno už 48 objektů a kromě Panny, kterou jsme si nechali na později, tím pádem projitou prakticky celou zimní i jarní oblohu. Proto jsme se mohli věnovat i příchozí návštěvě a testování 140mm MAKa, který akorát spolu s Pavlem dorazil. Zanedlouho se ale začalo zatahovat, tak jsme přešli z terasy do tepla sálu hvězdárny a při čaji a sušenkách dlouho klábosili. Počasí se podle očekávání nezlepšovalo, tak se šlo spát.

Budík ve 2 ráno jsem ignoroval, ale poté, co Aleš přeci jenom vstal a hlásil, že Jupiter svítí, že nad jihem je díra, jsem nakonec z pelechu vylezl ven a stihnul na poslední chvíli před znovuzadekováním ulovit aspoň M68 a M83, které by mi pak chyběly.

Další budíček jsme měli ve 4.00. Obloha byla zpoloviny čistá. Bohužel zrovna z té špatné, severní. Nad jihem byly mraky přesně v těch místech, kam bylo potřeba mířit dalekohled. Měl jsem obavy, že galaxie v Panně už nedám, ale nakonec se i tam udělala díra, takže trochu se štěstím jsem během půl hodinky přidal dalších 47 messierů. Nyní byl čas na trojici ranních planet: Jupiter a Mars se Saturnem a ve 4.35 přelétala opět Humanity star. Východ začal rychle modrat, tak jsem ještě před úklidem techniky v pohodě a bez stresu namířil triedrem do mraků nad jihem a tam kupodivu vykoukla M6. Nakonec, když už bylo skoro sbaleno, zaregistroval jsem binarem těsně nad Valdštejnem ještě i M7.

Po konečném sčítání mi vyšlo hezkých 99 M-objektů. Na to, že vlastně celou noc bylo zataženo a čekali jsme i sněžení, a na to, že to bylo z okraje města, kde SQM-L ukazovalo maximálně 20,4 MSA, to nebylo vůbec špatné. Pokud se třeba v dubnu ještě nenaskytne druhá šance, tak určitě za rok něco podobného znovu a snad i v hojnějším počtu podnikneme.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.