Pozorujte Humanity Star!

Po delší době se nám konečně zase vyjasnilo, tak se naskytá možnost z našich zeměpisných šířek pozorovat nedávno vypuštěnou Humanity Star.

Jedná se o 1 metr velkou kouli podobnou té diskotékové, která odráží sluneční světlo a hází tak na zem prasátka. Vypustili ji z Nového Zélandu 21. 1. 2018 na nízkou polární dráhu (290 – 520 km), a proto za pár měsíců zase shoří v zemské atmosféře. Nyní tak máme krátké okno pro pozorování objektu, který svého času docela rozvášnil diskuze.

Vidět tuto umělou družici můžeme v následujícíh pár dnech nad ránem. Vypadá jako rychle se pohybující bod páté hvězdné velikosti letící od severu k jihu. Pro snadnější nalezení je vhodný triedr. Pak stačí si na ni počkat ve správném čase u nějaké jasné hvězdy. Je samozřejmě potřeba znát její dráhu, s tím ale pomůžou stránky Heavens-Above. Že to je ona a ne nějaká jiná družice, se pozná snadno. Humanity Star totiž nepravidelně bliká a krátké záblesky mají různou intenzitu.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Pozorujte Humanity Star!”

  1. Martin Gembec

    Zkoušel jsem ji tehdy pouhým okem v naději, že některé záblesky jsou jasnější, ale v uvedených přeletech jsem nic neviděl asi do 3 – 4 mag. Triedr a kouknutí k hvězdě jsem žel nezkusil.

  2. Vic

    Bohužel už nebude šance na reparát, jelikož krátce po sepsání článku shořela nečekaně v atmosféře (22. 3.). Den před tím jsem ji ale ještě pozoroval.