Tip na dnešní pozorování – Merkur, Venuše, Měsíc, 21P…

Počasí přeje a tak můžeme zkusit hned za soumraku nízko nad západem vyhledat Merkur. Předevčírem byl v maximální východní elongaci, ale má jasnost pouze 1,5 mag proto je lepší si pomoci triedrem nebo malým dalekohledem se širokým zorným polem. Venuše bude nepřehlédnutelná a k oběma planetám se připojí tenký srpek Měsíce krátce po novu, společnost jim dělá také královská hvězda Regulus.

Planety 14. 7. 2018

Jupiter je na večerní obloze a teleskopicky bývá výhodnější sledovat jej za pokročilého soumraku, kdy bývá lepší seeing a také je nejvýš nad obzorem. Saturn se svým široce rozevřeným prstencem kulminuje kolem půlnoci, Mars je nejvýše kolem druhé hodiny ranní. Nad ránem lze vyhledat Neptun ve Vodnáři a Uran v Rybách.

A kdo má k dispozici alespoň 14“ dalekohled, může po půlnoci zkusit i Pluto, aby měl sbírku těles sluneční soustavy kompletní. Samozřejmě se nezapomeňte pokochat kometou 21P/Giacobini-Zinner v souhvězdí Kefea, na obloze mimo město ji spolehlivě ukáže třeba Somet binar 25×100 nebo jiný přístroj podobných parametrů, ale moc hezká je i ve velkých dalekohledech. Na mapce jsou její pozice vyneseny pro 00 SELČ. Hvězdy poblíž jsou delta a zeta Cepheii.

Mapka k vyhledání komety 21P

Jeden komentář k “Tip na dnešní pozorování – Merkur, Venuše, Měsíc, 21P…”

  1. Aleš Majer

    Noc na dnesek a pozorovani v Jizerkach me nuti doplnit TIP o kometu C/2017 S3, ktera pravdepodobne prodelala dalsi outburst a vraci se na 1. pozici kometarni hitparady. Na jizerskohorske obloze byla neprehlednutelna v triedru 15×70 a v 12″ dobsonu je to nadherna velka kompaktni koule pripominajici vzhledem kulovou hvezdokupu. Takze pokud vydrzi pocasi urcite ji vecer nepropasnete… MaG snad vprubehu dne doplni foto.