Maximum Perseid 2018, noc první

Den a noc na Jizerce, vydařená akce u Muzea Jizerských hor byla pouze předstupněm další, protože noc ještě nekončila a tak jsme se přesunuli k parkovišti na Mořině za vidinou o několik stupňů teplejšího povětří. Upřímně, moc teplo nebylo, střeží kolem pěti stupňů, ale obloha byla perfektní a Perseidy výrazně převažovaly ve spatřených meteorech. Jako obvykle nechybělo několik jasných kusů a opět padaly pěkně ve sprškách několika kusů v pár desítkách sekund s delšími pauzami. Dojem z noci byl výborný, ale podle počtu Perseid bylo patrné, že maximum je ještě přede dveřmi.

Perseida mezi vozy

Výběr z fotografií uvádí výřez pěkného meteoru, který prolétl mezi Velkým a Malým vozem. Několik ještě hezčích kusků se stopami trvajícími až deset sekund jsme spatřili mimo zorné pole fotoaparátu (jeden zachytil Tomáš Hendrych z Odolenovic), takže tato je nejjasnější, kterou jsem zachytil. Čas pádu meteoru 12. 8. 2018, 2:19:45 SELČ.

Perseida
Celý snímek s meteorem dobře ukazuje pěknou oblohu s výrazným airglow. Světélování atmosféry je tak pěkné, že jsem si dovolil níže ho ještě zvýraznit.

Perseida

Perseida

Perseida
Výše je příklad dalšího pěkného meteoru v Beranovi. Čas 00:34 SELČ.

Perseida
Jasný meteor spadl také nízko v Orionu ve 2:53 SELČ.

Perseida
Další jasný meteor téměř ve stejném místě ve 3:04 SELČ.

Perseidy
Oba meteory v Orionu.

Ladin
Ladin pozoruje oblohu čtyřicítkou.

Jizerka
Krajina na Jizerce / Mořině. Osvětleno odjíždějícícm autem.

Martin G.

Komentáře byly uzavřeny.