Maximum Perseid 2018, noc druhá, oblačná

I když druhá noc nebyla jasná, ba místy bylo skoro zataženo, vyplatilo se ji využít k pozorování Perseid. Ukázalo se, že maximum opravdu nastalo o noc později, přeně, jak předpovídali. Na meteory se nemuselo čekat tak dlouho a i mezi sprškami byly pauzy jen výjimečně více než pět minut.

Pokud bych to měl vzít okem pozorovatele pod oblačností na severu Čech, pak maximum subjektivně nastalo mezi druhou a třetí letního času, kdy jsem každých 10 až 15 minut napočítal 10 Perseid a vrcholem bylo, když mezi 2:33 a 2:43 bylo z deseti Perseid osm velmi jasných, až jedna by se dala řadit mezi bolidy, žel ta zrovna spadla za hustými oblaky (viz foto níže).

Perseida

Stejnou fotografii bez ořezu nabízím níže. Jak je vidět, meteor se opakovaně zableskl tak silně, že prosvítil i řídký oblak.

Perseida

K pádu tohoto dalo by se říci i bolidu došlo ve 2:38 SELČ. V těch minutách bylo pozorování opravdu zábavné, protože z osmi velmi pěkných perseid se zachytily hned tři v zorném poli fotoaparátu a dvě mimo oblaky. Níže nabízím ještě druhý, slabší meteor s krásným výbuchem na konci z času 2:33 SELČ.

Perseida

Perseida

Další vybraný snímek je zase pozoruhodný tím, že jsou na něm Perseidy dvě. Ty padly v páru v odstupu asi sekundy v souhvězdí Velryby.

Perseidy 2018

Perseidy dvě

Počasí tedy nebylo nejlepší, přesto jsem s pauzami na občerstvení spatřil od 0:05 do 4:15 na 168 Perseid a kolem dvaceti jiných meteorů. Nejvíce meteorů za hodinu jsem i přes oblaky napočítal mezi 2:00 a 3:00, a to 58 kusů. Jinak hodinové počty spatřených meteorů mi stoupaly od 40 do 55 kusů a na konci se držely kolem 50. Takže ZHR musela být alespoň 80, spíše 100 meteorů za hodinu.

Perseidy 2018 se rozhodně vydařily, škoda jen oblačnosti v maximu, zbytek ČR na tom byl lépe, ale cestovat k jihu byla loterie a v té jsem dopadl 50 na 50.

Perseidy 2018 ráno
Ranní obloha. Za svítání se opět začlo vyjasňovat, aby bylo zcela jasno v dopoledních hodinách, ale tak už to bývá.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.