Tip na dnešní pozorování – GK Persei

Psal se únor roku 1901 a v souhvězdí Persea se znenadání objevila nová hvězda, která záhy svou jasností zastínila všechny ostatní. Dostala označení Nova Persei 1901 a dotáhla to nakonec až 0,2 mag, takže mohla soupeřit s Capellou či Vegou. Časem opět zeslábla a v současnosti se její jasnost pohybuje běžně kolem 13 mag. Dnes je známá spíše jako GK Persei, ale chová se stále velmi zajímavě, když jednou za pár let se na chvíli probudí a o několik magnitud zjasní. Ta chvíle nastala právě teď.

Poslední moje pozorování z minulé noci ukázalo, že se jasnost pohybuje kolem 11,5 mag, tedy v pohodlném dosahu malých amatérských přístrojů. Na souřadnicích RA 03 31 12.0, Dec +43 54 15.5 můžete v počítačových planetáriích nalézt mlhovinu nesprávně označenou „galaxijním“ číslem PGC 13065. Má název Firework nebula a opravdu na fotkách nebo i videu ohňostroj připomíná. V běžném dalekohledu bohužel vidět není. Tam spatříte jen slabou hvězdičku podobnou tisícům jiných. Ale zrovna tato má zajímavou historii a možná i budoucnost, a proto stojí za to na ní mrknout.

Mapka s hvězdami do 12 mag (jasná hvězda u pravého okraje je 32 Per)

Graf vývoje jasnosti GK Per za poslední měsíc podle dat z AAVSO

Viděli jste ji? Zkusili jste odhadnout její jasnost? Podělte se v komentářích.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – GK Persei”

  1. Martin (Spaca4y AF)

    Včera jsem se o ni (na základě tohoto článku – díky!) úspěšně pokusil. Z mého pohledu odhaduji jasnost stejně, tedy okolo cca 11,5 mag. Bohužel mi unikl přelet raketoplánu OTV 5, i když jsem se hodně snažil i s triedrem. Asi ta jasnost nebyla až taková při letu relativně nízko nad obzorem. Pokaždé není posvícení. Dnes by mohl být další pokus, měl by letět výše. :-) Dnes ráno cestou do práce jsem viděl Merkur a náhodou mě praštila do očí i ISS. Příjemný začátek dne… ;-)

  2. Vic

    Zatím, zdá se, stagnuje a zřejmě si tu jasnost ještě chvíli udrží. I když jeden nikdy dopředu neví… Sleduju ji pravidelně a budu sledovat samozřejmě dál.