Tip na dnešní pozorování – raketoplán X-37B

Konečně se vyjasnilo a my zas můžeme na noční obloze pozorovat všelijaké vesmírné objekty. Můžeme ale na nebi klidně pozorovat i objekty defacto pozemské. Třeba americký armádní miniraketoplán X-37B. Vypuštěn byl už před bez mála rokem (7. 9. 2017) jako pátý zkušební let (OTV 5) a nyní nám shodou okolností pravidelně každých 92 minut sviští 400 km nad hlavami.

Spatřit ho je snadné. Stačí si zjistit například na stránkách Heavens-Above, kdy bude přelétat nad Evropou, a pak si na něj už jen počíhat. S jasností kolem 2,5 mag je to výrazný objekt a je vidět snadno i pouhým okem. Triedr s malým zvětšením a širokým zorným polem nemusí být také na škodu. Ideálně si na něj počkat u nějaké jasnější hvězdy, zejména když pozorujeme ještě za soumraku. Létá od západu k východu podobně jako ISS, ale detaily ani ve větších dalekohledech vidět nejsou, na to je proti mezinárodní stanici moc malý.

Sledoval jsem ho uplynulou noc, když přelétal asi hodinku po západu slunce prakticky zenitem a prosvištěl si to mezi Vegou a ε Lyrae. Nedávno ho také vyfotografoval MilAN z Jablonce.

Během následujících pár večerů bude ještě dost šancí na zpozorování a snad i počasí vydrží, zdá se, tak pokud vám to vyjde, podělte se s námi v komentářích. Budeme rádi.

Vic KaL ◊!

6 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – raketoplán X-37B”

  1. Martin P. (Spaca4y AF)

    Před chvílí úspěch. Byl jsem už lépe přichystaný. Při průletu okolo Arctura se mi ho podařilo tridrem najít, za moment už byl viditelný i očima. Ale je to fofr. ;-)

  2. Vic

    Ty nízké přelety jsou opravdu mnohem obtížnější, raketoplán není v těchto výškách zdaleka tak jasný, takže triedr se určitě hodí. Když už člověk ví, kam má koukat, tak ho tam pak očima také objeví.
    Máme ještě dva poslední přelety, i když oba už jen nízké.

  3. Petr

    Tak včera negativní. Bylo ještě dost světlo a nenašel jsem ani triedrem. Jak přesně sedí časy přeletů na Heavens-Above, dá se spolehnout aspoň na minuty?
    Bohužel se mi nedaří zobrazit přelet v mobilní aplikaci, možná proto, že má místo magnitudy otazník.

  4. Vic

    Časy sedí, řekl bych, přesně. Přelety lze vyjet kdyžtak i na https://www.n2yo.com/passes/?s=42932

  5. Martin P. (Spaca4y AF)

    Já to hledal takříkajíc na zbabělce. :-) Na stole notebook se Stelariem, tam přes mezerník podržená družice tedy OTV 5 (posouvá se to samo), v ruce triedr a po očku jsem to porovnával s oblohou až se to povedlo. Ale je to velká rychlost. Že nebyla úplná tma byla pro mě spíš výhoda.

  6. Vic

    Dnes poletí sice opět velmi nízko, ale bude těsně míjet Saturn. Tak pokud se ho nepodaří chytit dříve, počkal bych si na něj s triedrem právě u Saturnu v čase 21.11 SELC, než pak záhy zmizí v zemském stínu.