Tip na dnešní pozorování – Halloweenská Venuše

Aleš připravil další tip k pozorování, a i když „nebyli lidi“, byla by škoda jej neuveřejnit…

Krásný, jasný a extrémně teplý den 30. 10. mě donutil vytáhnout dalekohled a podívat se na Venuši pár dní po dolní konjunkci se Sluncem. Pohled na velmi tenký srpek (osvětleno cca 1 % povrchu) byl impozantní, proto neváhejte a zkuste se podívat také. Není to tak složité…

Zvolil jsem metodu, již několikrát popisovanou na tomto webu jako „window astronomy“ a využil toho, že kolem 10 hodiny dopolední má v těchto dnech Venuše stejnou výšku nad obzorem jako Slunce a přitom už je cca 10° od něj. Začal jsem triedrem 7×50, ale jas oblohy byl tak velký, že jsem vydržel do okulárů koukat sotva pár sekund. Došlo mi, že tudy cesta nepovede. Dal jsem do okna stativ s azimutální montáží a na ni upevnil malý refraktor 90/500 mm s dostatečně dlouhou výsuvnou rosnicí. S dvoupalcovým 28mm okulárem dává zvětšení 18× a zorné pole je téměř 4°. Dalekohled má na okulárovém výtahu nonius a již z dřívějška znám hodnotu jeho vysunutí pro zaostření na nekonečno (nezbytná nutnost pro denní pozorování), tudíž jsem ji nastavil. Pak již stačilo pomocí projekce najít Slunce, aretovat výšku a následně pootočit celým přístrojem v azimutu o 10° západně. Dychtivě jsem pohlédl do okuláru a na první pohled nic neviděl, ale po pár vteřinách ze světlého pozadí vyskočil tenký srpeček Venuše. Není vůbec nápadná, dokonce jsem ji několikrát opět ztratil a znovu se musel soustředit, abych ji „vyseparoval“. Ale je úžasná, prostě velký turecký půlměsíc s rohy srpku přesahujícími polovinu kotoučku.

Následně jsem v okně vyměnil přístroj za starý refraktor ETA 60/600 mm a postup vyhledání zopakoval s tím, že jsem si nejprve zaostřil na Slunce pomocí filtru z Baader Solar folie. Také jsem improvizovaně z papírové trubky vyrobil dlouhou rosnici (cca 2-3 D), zorné pole bylo dostatečně tmavé a seeing mi dovolil až 75 násobné zvětšení.

Pokud máte k dispozici dalekohled na GO-TO montáži, bude vyhledání ještě snazší a můžete se pokusit tenký srpek i vyfotografovat.

Pozorování Venuše 2018

Pozorování Venuše 2018

Pozorování Venuše 2018

Pozorování Venuše 2018

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – Halloweenská Venuše”

  1. Vic

    Vzal jsem na ni dnes v poledne binar 48×125 a celkem bez problémů „vyzametal“ bez znalosti přesné polohy. Zaostřil jsem před tím na Slunci (s filtrem samozřejmě). Vadilo jen poletující chmýří, které se ve slunečním svitu třpytilo a způsobovalo řadu falešných poplachů.
    Jinak je opravdu moc krásná. Velká celou úhlovou minutu a tenká jak jeden, dva dny starý Měsíc. Naše atmosféra si s ní pěkně hraje.

  2. Aleš Majer

    Venuše už je krásně vidět okem ráno za svítání jako jitřenka, dnes jsem ji sledoval 6.30-6.45 a k rozpoznání fáze stačí malý dalekohled – v triedru 8×30 krásný srpeček a navíc kousek od ní byl tenoučký srpek Měsíce…