Tip na dnešní pozorování – tečný zákryt hvězdy Měsícem

Není to tak dávno, co jsme úspěšně pozorovali relativně vzácný tečný zákryt hvězdy Měsícem a máme tu už další. Tentokrát nebudeme muset my na severu jezdit nikam daleko, protože centrální linie jde jen o fous jižně od Turnova, a nebudeme muset ani ponocovat, neboť k úkazu dojde krátce před devátou večerní.

A to by ale mohl být trochu problém. V tu dobu je totiž ještě světlo. Slunce bude jen necelých šest stupňů pod obzorem, tedy nastane akorát nautický soumrak. Ale zakrývaná  hvězda 68 Tauri je s magnitudou 4,3 natolik jasná, že by to měla být brnkačka i pro 10cm dalekohlídek. Platí samozřejmě, že čím větší, tím lepší. A ideální je velký binar. Dvě oči vidí víc než jedno.

Srpek Měsíce procházející Hyádami 6. 5. 2019 v 20.58 SELČ

Další menší komplikací by mohla být malá výška Měsíce nad obzorem. V čase 20.58, kdy k úkazu dojde, je již jen necelých 10 stupňů nad ideálním horizontem, takže bude důležité pozorovat z místa s dostatečným výhledem v azimutu 287 °, tedy zhruba na západoseverozápad.

Neméně důležité je rovněž ten Měsíc plující Hyádami vůbec najít. Bude z něj totiž jen tenký 45 hodin starý srpeček osvícený jen ze čtyř procent. A samozřejmě musí klapnout i počasí…

Pro pozorování v rámci KaLu jsem vytipoval tři místa. Nejdostupnější je to první u benzínové pumpy Shell v Příšovicích ve směru na Prahu. Přesněji řečeno na parkovišti před zahradnictvím Diké. Desítky metrů totiž hrají zásadní roli, zejména kvůli nízké výšce Moonuláka nad obzorem a tudíž vysokému koeficientu přepočtu tanZ=6,2. Dál u pumpy by to už nebylo ono.

Googlemapa s vyznačenou linií tečného zákrytu a vytipovanými místy

Druhé slušné místečko dostupné autem je na břehu Jizery u velkého Písečáku. A do třetice by se dalo nerušeně pozorovat u kapličky na odbočce na Podpohoří cestou z Kadeřavce do Kacanov. Záměrně vybírám místa lehce pod osou, kde by mohlo dojít na jinak celkem málo členitém limbu k více než dvěma pohasnutím zakrývané hvězdičky.

Profil severního okraje Měsíce v době zákrytu

Pro ostatní jsem připravil ještě interaktivní stránku se zobrazením linie pro nominální nadmořskou výšku 242 m.

Zaškrtněte si tedy do kalendáře pondělí 6. 5. 2019 a v čase 20.58 buďte na správném místě! Těším se na reporty!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.