Obloha v říjnu

Už první říjnový týden nabízí pěkné konjunkce Měsíce s Jupiterem a Saturnem. Kolem 21. října vrcholí roj meteorů z Halleyovy komety, podzimní Orionidy. Jejich viditelnost nad ránem trochu ruší Měsíc kolem poslední čtvrti. 22. 10. ještě můžeme pozorování meteorů doplnit o ranní průchod Měsíce Jesličkami, viz druhá strana mapky, kde je i vyhledávací mapka komety C/2018 W2 (Africano). Ta se pohybuje rychle ze souhvězdí Ryb přes Vodnáře do Jižní ryby a brzy zmizí z naší oblohy. S Jupiterem se nejspíš rozloučíme 31. 10. vícenásobným úkazem jeho měsíců a jejich stínů. Koncem Měsíce, za tmavých nocí daleko od měst, zkontrolujte oblohu v souhvězdí Berana, třeba tam uvidíte pouhým okem Uran. Je v opozici.

mapa oblohy v říjnu 2019

2 komentářů k “Obloha v říjnu”

  1. PetrK

    Venuši jsem pozoroval předevčírem na denní obloze. Byla pěkně vidět i v hledáčku. Jen to chce delší rosnici, aby Slunce nesvítilo do dalekohledu. Bohužel je nyní ve fázi 97%, tudíž divácky neatraktivní.

  2. Aleš Majer

    Nejen Venuši, ale i další planety a objekty (vč. jasnějších hvězd) lze s patřičným vybavením (ekvatoreál s dělenými kruhy nebo moderní dalekohled s go-to montáží) pozorovat na denní obloze (Venuši vysoko v horách nebo v době největšího lesku i pouhým okem)… Pojem „nepozorovatelná/ý“ v mapce je samozřejmě relativní a vztahuje se primárně na laického uživatele bez přístrojového vybavení, dostatečných zkušeností a dobu od soumraku do úsvitu.