Tip na pozorování – kometa Africano

O víkendu nastane novoluní, tedy období, kdy svým svitem neruší Měsíc, a tedy ideální pro pozorování slabých deep sky objektů, ale i komet. A jednu poměrně jasnou tady po delší době máme.

Kometa C/2018 W2 (Africano) byla objevena 27. listopadu loňského roku Brianem Africanem z observatoře Mount Lemmon Survey. Přísluním prošla již 5. září a nejblíže Zemi se prosmýkne ve vzdálenosti 0,5 AU právě nyní. Kometa se momentálně promítá do souhvězdí Pegase a bude se v následujících dnech rychle pohybovat jižním směrem do Ryb a dále do Vodnáře a Jižní ryby, až nám zmizí na jižní obloze a již nebudeme mít možnost ji spatřit. Tak si ji nenechte ujít, opravdu výrazně zjasnila.

Kometa C/2018 W2 Africano a galaxie v Trojúhelníku M33, 22. 9. 2019, Rozdroże Izerskie, Polsko, Pentax K-70, Samyang 85 mm T1.5 AS IF UMC VDSLR, 20×120 sec, F2.8, ISO 1600 © Roman Hujer

V předchozích týdnech a měsících jsem ji sledoval 20″ dobsonem, minulý týden již APO binarem 24×100 a v sobotu jsem ji viděl na horské obloze v nadmořské výšce přes 2000 m triedrem 8×42. V neděli o půlnoci po návratu z Vysokých Tater domů do Jablonce n. N. i tady na příměstské obloze (ze zahrady) triedrem 15×70. Nutno podotknout, že byla nadprůměrná průzračnost a stála téměř v zenitu. Kometa je sice poměrně jasná, ale dost veliká a bez centrální kondenzace není moc nápadná. Pomáhá technika bočního vidění a samozřejmě dlouholeté zkušenosti s okukováním podobných potvůrek.

C/2018 W2 Africano, 22. 9. 2019, Rozdroże Izerskie, Polsko, Newton 150/750 mm, MPCC M III, Canon EOS 1300D, 36×120 sec, ISO 1600, © Roman Hujer

Barevná mapka ukazuje pohyb komety od 25. září z Pegase do Vodnáře (červená úsečka). Do terénu si můžete vytisknout černobílou vektorovou verzi, ta obsahuje hvězdy do 9 mag.


Se svými pozorováním se s námi podělte v komentářích a doufám, že fotografové připojí i nějaký ten obrázek.

Aleš

Ještě doplňujeme obrázky, kterak Aleš kometu nakreslil a pozoroval:

Africano, Aleš

Africano, Aleš

4 komentářů k “Tip na pozorování – kometa Africano”

  1. Aleš Majer

    Modely slibovaly v noci na 1. 10. půlnoční vyjasnění, tak jsem si říkal, že bude na čase pomalu se rozloučit s kometou Africano neb počasí následujících dní nevypadá moc pozitivně a hlavně nám do večerní oblohy začne pomalu, ale jistě zase svítit M0. Meteorologům to vyšlo, oblačnost se začala trhat již večer a k půlnoci se obloha úplně vyčistila. Na výjezd za město jsem byl již docela líný, tak jsem se po delší době uchýlil opět k „window astronomy“. Otevřel jsem okno, popadl triedr 15x70ED a namířil jej do hvězdného pentagonu na konci Ryb, v jehož středu se měla kometa nacházet. Očekával jsem, že ji najdu celkem lehce zametením, ale ouha, po kometě na první pohled ani stopy. Musel jsem pustit na mobilu SkySafari a podívat se, kde přesně to má kometa být. Až když jsem se delší dobu soustředil na inkriminované místo, začal mi tam bočním viděním vystupovat slabý mlhavý obláček. Oproti minulému týdnu pěkně zeslábla. Nelenil jsem a došel ještě pro větší APO binar APM 100. V něm již byla při zvětšení 24x nepřehlédnutelná, přesto jsem zkusil odhadnout její jasnost. Kometa se jevila asi jako slabší kulovka v malém triedru a byla poměrně kondenzovaná (viz kresba). Bobrovnikovou metodou mi vyšla jasnost někde kolem 10,3 mag. Díky světlé městské obloze (oslňující bílé LEDky na ulici pod okny – viz foto, MHV v Rybách 5,0 mag) jsem neviděl slabou vnější komu, takže výsledek je oproti reálu asi trochu podhodnocený, nicméně slábne, tak neváhejte s případným pozorováním…

  2. Vic

    Včera byla opravdu slušná noc. Trochu jsem litoval, že jsem nevyrazil někam dál od světel. Pozoroval jsem jen ze zahrady (SQM-L 21.06).
    C/2018 W2 (Africano) jsem také triedrem 18×70 poslepu nenašel, s mapkou to ale už nebyl žádný problém. V Almaře byla ale mnohem hezčí, s jasným středem a difúzní komou. Bylo vidět i protažení do krátkého ohůnku.
    Neméně zajímavé pokoukání nabídly C/2018 N2 (ASASSN), 260P/McNaught a C/2017 T2 (PanSTARRS), všechny pěkně jasné a snadno viditelné. Proti tomu 29P/Schwassmann-Wachmann byla už docela slabotinka.

  3. Aleš Majer

    Potvrzuji Vicova slova – C/2018 N2 (ASASSN) a 260P/McNaught včera mezi 21-22 SELČ snadno viditelné 20″ dobsonem i na jablonecké obloze u mě doma ze zahrady obklopené lampami VO. Na C/2017 T2 (PanSTARRS) se mi nechtělo čekat, bylo dost sychravo vše se strašně rosilo…

  4. Vic

    Dnes jsem se s ní s ohledem na předpověď počasí a přibývající fázi Měsíce asi už definitivně rozloučil. Po odsunu vysoké oblačnosti v 01.30 byla už jen 18 ° nad obzorem, takže to nebyla žádná sláva ani v Almaře. Celkově ale rozhodně nezklamala, mám u ní v logu pěkných 45 záznamů. Zbylé tři grácie nám ji snad v následujících měsících nahradí.