Geminidy 2019

Ačkoliv předpověď počasí nebyla vůbec příznivá, přeci jen se udělalo v noci z 14. na 15. prosince na některých místech aspoň na chvíli jasno. Byla tak šance spatřit pár meteorů z nejbohatšího roje roku – z Geminid.

Geminidám roku 2019 ale nepřálo nejen počasí, ale i Měsíc těsně po úplňku, navíc vysoko na obloze a k tomu ještě nedaleko radiantu. Proto ani nemělo smysl pořádat výpravu pod tmavou oblohu. Za takové situace je zřejmé, že zbudou k vidění jen nejjasnější kousky, takže hodinové frekvence se ani zdaleka nepřiblíží očekávaným hodnotám.

Využil jsem díry v mracích, která se objevila po jedné hodině ranní, když už jsem chtěl jít spát, a jen tak nalehko vylezl doma na střechu ke komínu a chvilku se kochal. Díval jsem se zády k Moonulákovi směrem na západ. Během půl hodinky mezi 01.20 a 01.50 SEČ spadlo v oblasti Býka, Berana, Ryb a Andromedy šest pěkných kousků, ale nejlepší byl ten poslední sedmý v 01.48 v Perseovi, který dosáhl záporné magnitudy a prosvítil tak už pomalu se od západu znovu natahující oblačnost.

Určitě jsme zažili lepší prosincové meteorbraní, jako třeba v roce 2009 nebo i 2013, ale i těch pár spatřených létavic potěšilo. A kolik povětroňů z rodu Geminid jste zaznamenali letos vy? Podělte se v komentářích…

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Geminidy 2019”

  1. Martin Gembec

    No, nečekal jsem, že je někdo uvidí, já to prospal..

  2. Aleš

    Já využil doma na zahradě dokonce dvě pozorovací okna – jedno hned zvečera, když vycházel Měsíc – testoval jsem chování SCT 8″ a SCT 6″ na malé AZ hlavici Berlebach Spica, jako cestovní variantu na dovolenou. To jsem viděl jednu moc pěknou geminidu se zápornou magnitudou. Pak se zatáhlo, aby se další díra udělala až po půlnoci. Znovu jsem vylezl ven lehce po druhé hodině a vzápětí spatřil dvě luxusní dlouhé geminidy, jasem na hranici bolidu v rozmezí pár minut. V následující půlhodině to bylo ještě pár slabších kousků. Teplota relativně příjemná kolem 0°C. S ohledem na počasí a fázi Měsíce spokojenost.