Předvánoční hraní

M42 z Turnova

Mlhovina M42, rychlocvak 10s expozicí, Aleš M.

Po delší době jsem vyrazil na hvězdárnu do Turnova a protože jsem měl v autě brašnu s foťákem, napadlo mě zkusit něco cvaknout… Ani vzdáleně nechci tyto pokusy nazývat astrofotografí, spíše mě zajímalo, jak se zachová moderní CMOS při vyšších hodnotách ISO. Připojil jsem pomocí T-kroužku DSLR do ohniska klasického dlouhofokálního equatoreálu Lichtenknecker (150/2250 mm) a namířil na Rigel. Zaostřil jsem na displeji při zoomu 10× a cvaknul první expozici. Fotil jsem vše do JPEG – chtěl jsem vidět, co vypadne z aparátu bez následných úprav RAW souborů. Dle očekávání byl kolem hvězdy výrazný fialový prstenec, což jsem předpokládal – objektiv je pouze achromatický dublet a korigovaný pro vizuál. Co mě překvapilo, byl zřetelný průvodce Rigel B. Přepnul jsem snímání do režimu stupňů šedi a provedl několik různých expozic. Rigel B byl krásně patrný na všech.

Mlhovina M42 různými expozicemi. Aleš M.

Okolí Trapezu v M42 různými expozicemi. Aleš M.

Poté jsem dalekohled namířil na M42 a udělal rovněž několik expozic s různým nastavením ISO a času. Dokonce i jednu barevnou s „dlouhou“ 30 sec expozicí (nezhasnul jsem si v kopuli, tak je tam trochu odlesk… viz úvodní snímek), kde se již projevil nepřesný chod stařičké montáže (ustavené před 50 lety!) resp. spíše ne úplně plynulý posun hodinového stroje „vytahaným“ bowdenem. Přesto je až s podivem, co se dokáže na elektronický chip za pár vteřin zachytit, tedy v porovnání s několikahodinovou expozicí na fotografickou desku, ještě před nějakými 20–30 lety…

Samozřejmě jsem si nemohl nechat ujít kometu C/2017 T2 (PanSTARRS), která se náchazela v zenitu, což mi trochu komplikovalo situaci – přeložení německé montáže a dost nepohodlná pozice přímohledného hledáčku. Po chvíli „lámání si“ krku, jsem byl přesvědčen, že jsem trefil pozici, kde má kometa být a cvaknul zkušební 10 sec expozici. Kometu jsem na snímku opravdu našel, ale ne příliš výraznou. Zvýšil jsem tedy expozici na nekonečných 30 sec a ISO na obludných 102 400. Tam už je vidět i ohon, který po „znásilnění“ v PS sahá poměrně daleko. Zde však publikuji fotografie bez jakýchkoliv úprav (pouze zmenšené). Na kometu jsem se podíval i vizuálně, paralelně montovaným 6½“ refraktorem (f/15) při zvětšení 83×, ale žádná sláva to teda nebyla.

Kometa T2, Aleš M.
Kometa C/2017 T2 (PanSTARRS), za refraktorem krátkou expozicí fotil Aleš Majer

Noc se pomalu lámala do druhé poloviny, nad Kozákovem se jako bárka na moři vyhoupnul Měsíc v poslední čtvrti a tak jsem na závěr ještě zkusil Sírius. Seeing byl velmi dobrý a k mému překvapení, jsem při 373× viděl celkem snadno Sírius B, zkusil jsem ho tedy také cvaknout – a byl tam!

Rigel
 

Sirius B, foto: Aleš Majer
Sirius a jeho průvodce, bílý trpaslík Sirius B; za refraktorem turnovské hvězdárny fotil Aleš Majer

Jeden komentář k “Předvánoční hraní”

  1. Aleš

    Kometu C/2017 T2 jsem pozoroval i ve čtvrtek večer doma ze zahrady v Jablonci nad Nisou. Při MHV 4,5 mag v zenitu byla v APO refraktoru 120/900 mm tušitelná při zv. 43x a celkem snadno viditelná při zv. 69x. Promítala se těsně vedle slabé otevřené hvězdokupy NGC 1496.