Astronomie přes den

Nejen současné pěkné komety nám dělají radost v této podivné době. Leč práce je nyní méně, zbyde čas i na nějaké to „blbnutí“ přes den.

Venuše prošla maximální východní elongací a právě v době dichotomie se dá pozorovat tzv. Schröterův efekt. Zvlášť dobře patrný byl 27. 3., kdy jsem Venuši sledoval v čase horní kulminace 11“ SCT a klidný vzduch (Ant. I- II) dovolil užívat zvětšení 430×-560×. Vizuálně bylo protažení obou cípů oproti terminátoru velmi markantní, pokusil jsem se scénu zachytit i fotograficky tou nejjednodušší metodou – okulárovou projekcí a starým mobilem s ne příliš kvalitním fotoaparátem. Při přeexponování (pravý snímek) tam je náznak protažení růžků trochu vidět.

Venuše 27. 3. 2020, Aleš Majer

Venuše 27. 3. 2020, Aleš Majer

Kromě Venuše jsem se věnoval i Sluníčku a po delší době vytáhl ze skříně Lunt 60. Vždy tam bylo pár pěkných protuberancí, které stály za zhlédnutí. Pozoroval jsem i jednu vycházející velmi aktivní oblast přímo u okraje disku a predikoval, že se zde časem vytvoří nějaké skvrny a již na druhý den se drobná skvrnka dala vidět. Dnes jsem se skupinku pokusil vyfotografovat, ale byl velmi špatný seeing (Ant. IV-V), tak je to spíše ilustrační záběr, že na slunečním disku po dlouhé době opět máme nějaké tečky nezpůsobené prachem na polních čočkách okulárů…

Slunce se skvrnkami 1. dubna 2020, Aleš Majer

Slunce se skvrnkami 1. dubna 2020, Aleš Majer

A ještě jednu nespornou výhodu má denní astronomie – dá se dělat doma ze zahrady, terasy nebo z lodžie a nemusí se jezdit daleko za tmou.

Komentáře byly uzavřeny.