Best Moon Ever

„Nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. To je základní pocit, který stojí u kolébky pravého umění a vědy. Komu to není známo, kdo se neumí divit, neumí žasnout, ten je tak říkajíc mrtev a jeho oko je vyhaslé…“

Dovolil jsem si vypůjčit tento citát Alberta Einsteina, protože poměrně přesně vystihuje můj včerejší, řekl bych až duchovní zážitek. Když bylo evidentní, že jasná obloha vydrží minimálně do večera, rozhodl jsem se, že si konečně zkusím pohrát se skládáním fotografií a Měsíc krátce po první čtvrti bude dobrým zdrojem dat pro první pokusy s programy Autostakkert a Registax. Na zahradě jsem postavil EQ6 s SCT C11 ještě za světla, neboť moje letitá zkušenost říká, že nejlepší seeing bývá za soumraku. A nemýlil jsem se.

Seeing byl opravdu výborný. Vizuálně jsem použil binohlavu nejprve s okuláry pro zvětšení 140x. Obraz jako břitva, atmosféra jakoby nebyla. Měním okuláry a dávám 280x, to je zvětšení kdy obraz již obvykle výrazně „plave“, ale tentokrát je absolutně klidný. Sahám po Powermatu a jdu na zvětšení 560x. Neuvěřitelné. Při 2D obraz SCT sice již trochu „měkne“, ale stále je to fantastický pohled. Nevím, jestli úplně „best ever“ jak jsem článek nazval (za více než 35 let, co na oblohu intenzivně koukám, jsem už pár výjimečných nocí zažil), ale určitě nejlepší za poslední dobu. Pomalé přejíždění mezi krátery na terminátoru při zv. 560x bino je prostě zážitek. Malé kráterky v Plato, brázda na dně Valis Alpes či řetízky kráterových jamek vedle Copernica jsou jen zlomek toho, co mi včerejší pohled do dalekohledu nabízel. Měním zenitové zrcátko za DSLR a pořizuji série fotografií a zkouším točit krátká videa. Odnáším si na kartě spoustu GB dat a jdu se s nimi zkusit poprat. Stahuji Autostakkert a Registax. Nikdy jsem nečetl návody, software je buď intuitivní a naučím se s ním pracovat během pár minut, nebo ne a pak většinou stojí za prd. Takže nasrání první, programy neumí načítat formát MOV. Stahuji tedy PIPP a převádím 4K video do nekomprimovaného AVI, čímž získávám další desítky GB dat. Mezi tím chci zkusit zpracovat aspoň fotky – nasrání druhé, program neumí RAW. Nicméně sedím u PC asi do 2 hodin ráno a níže prezentuji své první pokusy. Asi by z toho šlo dostat ještě víc, ale na poprvé jsem spokojen. Typický příklad „lucky imagingu“ v našich obvykle hrůzných atmosférických podmínkách…

Snímek celého měsíce je single shot při f/10. Detailní záběry vznikly složením krátkých (10-20 sec) 4K videí při f/35. Dokumentační snímky z mobilu – fotosestava, Copernicus na disleji DSLR a Clavius projekcí za okulárem při zv. 560x.

 

2 komentářů k “Best Moon Ever”

  1. Martin Gembec

    Aleši bylo i vizuálně vidět to zdvojení hran? Máš to i na singleshotech. Něco jako kdyby byl obraz ostrý jen v části pole a bez korektoru to nešlo, ale vizuálně sis ničeho nevšiml, takže je to je na fotkách. Ale je dobře, že si se podělil o tu radost.

  2. Aleš

    Všiml jsem si toho a pravděpodobně je to díky ne 100% zkolimovanému SCT, protože to bylo vidět i vizuálně na Marsu (při zv. nad 300x byl obraz kotoučku „dvojitý“), na Měsíci to vidět nebylo, asi díky vysokému jasu obrazu.