Loučení s Merkurem a Měsíc

Po maximální východní elongaci, která nastala v pondělí, se Merkur opět blíží ke Slunci, jeho jasnost klesá a viditelnost se rychle zhoršuje. Využil jsem jasného středečního večera a vyrazil na hvězdárnu do Turnova. Venuše na soumrakové obloze již svítí nepřehlédnutelně, na Merkur jsem musel zrak trochu namáhat, ale jakmile jsem ho našel, byl vidět bez problémů. Dokumentační snímek jsem pořídil z ruky objektivem 70-200 mm opřeným o zábradlí terasy.

Pak jsem zamířil 16“ RC na Měsíc v první čtvrti. Seeing byl průměrný, ale něco jsem nasnímal. Níže je snímek pořízený jako singleshot, poté složenina z 10 snímků s trochu brutálnějším zpracováním a nakonec terminátor složený ze dvou 20 sec videosekvencí.

Na závěr jsem se trochu kochal i vizuálně, DSLR nahradil okulárem a projel postupně krátery na terminátoru od jihu na sever při zv. 515x. Také jsem vymetl pavučiny z CPC 1100 a namířil ho na M3, od které jsem snadno doskákal na kometu C/2020 T2 – při 50% fázi Měsíce už nebyla zrovna nejvýraznější, ale při 140x v pohodě viditelná.

 

 

Komentáře byly uzavřeny.