Kometární okénko – září 2020

U příležitosti jubilejního dvoustého letošního pozorování vydávám zářijové okénko s poctivou dvacítkou komet. Jestli očekáváte duchařinky nejvyššího kalibru, tak jste na správné stopě. Pokud byste chtěli vidět hezkou jasnou kometu, tak vás tentokrát asi zklamu. Prostě nejsou. Pojďme se tedy podívat, co nám jasné noci kolem novu mohou vůbec nabídnout.

Začneme tradičně zvečera. Tam nám v jednu chvíli ještě před příchodem astronomické noci zapadá hned několik vlasatic. Zaměřit bychom se měli zejména na ty jasnější. Mezi ně patří periodické 88P/Howell (8 mag) a 2P/Encke (13 mag), obě nyní v souhvězdí Štíra, teda proklatě nízko. A protože jsou difúzní, není vůbec snadné je jen pár stupňů nad obozrem ulovit ani v poctivém půlmetru. Osvědčilo se mi zejména na tu první spíš vzít obří binar. Nemusím asi zdůrazňovat, že minimálně šumavská či novohradská obloha je pro spatření bezpodmínečně nutná.

O nic moc lépe na tom není s příchodem podzimu kráska letošního léta. Mám na mysli samozřejmě C/2020 F3 (NEOWISE), která se nyní také již topí jen velmi nízko nad obzorem a ze svého bývalého lesku už moc nezbylo. Má kolem 10 mag. Přesunula se z Panny do souhvězdí Vah, takže taká zapadá velmi brzo. Proti předchozím dvěma to ale není až zas taková duchařina, takže i v Jizerkách je ještě viditelná. To ale už dlouho nebude platit. Klesá k jihu a tak máme nyní poslední příležitost se s ní rozloučit.

Podobný osud má i další stálice kometárního nebe letošního roku. O maličko výš v Panně, ale stále zvečera dost nízko najdeme kdysi pěknou C/2017 T2 (PanSTARRS). Nyní už dá zabrat spatřit ji i ve větším průměru zrcadla, takže rovněž nic pro běžné smrtelníky (a už vůbec ne refraktoriány). I když odhady ze světa hlásí jasnost kolem 11 mag, není to díky své rozplizlosti vůbec snadný objekt.

Pro otrlejší jedince chystající se do Alp nebo někam ještě víc na jih doplním extraduchařinu v podobě C/2017 U7 (PanSTARRS), kterou nyní najdeme pod mlhovinou Laguna ve Střelci. Snažil jsem se ji vykoukat na poslední akci v Novohradských horách a kdyby mi Ladin nesvítil čelovkou do tubusu, tak bych jí možná i ulovil, něco kolem 15,5 mag tam totiž problikávalo…

Teoreticky viditelné brzo zapadající komety 246P/NEAT a C/2019 N1 (ATLAS) jsem už ani nezkoušel, s těmi jsem se rozloučil už minule.

Pokud stihnete do 21 hodin letního času ulovit výše zmíněné potvory, máte nyní už trochu víc času. V tomto čase prochází kulminaci slabá 115P/Maury pod ocasem Orla. Má kolem 16 mag, takže také nic snadného. Podobně na tom je i C/2017 Y2 (PanSTARRS) v sousedním Hadonoši. Ta mi přišla v 20″ při zvětšení 383× o něco snazší.

Přesuneme-li se nahoru do Herkula, najdeme tam hned tři zajímavé kousky. Nejprve C/2019 K7 (Smith), která patří také spíš k těm těžším (16 mag), pak podobně slabou C/2019 U1 (Lemmon), jež si také nechá naložit, a nakonec nedaleko kulové hvězdokupy M92 pomalu z 15,5 mag zjasňující C/2017 K2 (PanSTARRS), na kterou ale pro svou plošnou velikost neplatí moc velké zvětšení a jako nejlepší na spatření se mi osvědčilo přiblížení 230×.

Přeskočíme-li do sousední hlavy Hada, objevíme tam stále pěknou C/2019 U6 (Lemmon), která proti své výše uvedené jmenovkyni U1 je zatím ještě viditelná i v menších kukátkách, když zeslábla zatím jen na cca 12 mag.

Pro majitele menších apertur bych si ještě troufnul doporučit hezkou C/2018 N2 (ASASSN) pod koly Malého vozu. I přes udávanou jasnost kolem 14,5 mag je to relativně snadný cíl zpod dobré oblohy.

Podobně snadná se v 16 a 20palcových rourách jeví i C/2019 L3 (ATLAS) v nedaleké Kasiopeje, Je vidět jako malý kruhový kondenzovaný obláček o něco menší než u assasinky.

To nedávno objevená C/2020 Q1 (Borisov) vstupující také do souhvězdí zobrazující etiopskou královnu na trůnu je trochu jiná liga. Na velmi slušné obloze je při malém zvětšení vidět jako nenápadná difúzní mlžinka 13 mag, za horších podmínek je potřeba oroštovat zvětšení aspoň na 400× a pak je vidět její jinak nevýrazná centrální kondenzace jako slabá neostrá hvězdička.

Ve 23 SELČ je nejlepší chvíle na lovení další Té-dvojky v podobě další Lemmonky – C/2019 T2 (Lemmon). Kulminuje akorát na hranici mezi souhvězdími Vodnáře a Kozoroha. Pokud ji neulovíte při současných 16 mag, nezoufejte, bude ještě zjasňovat. Bohužel ale rychle klesá, takže to zas taková výhra nebude.

To si raději zkuste C/2017 B3 (LINEAR), která tu byla v našem přehledu už i loni. Tehdá byla sice jasnější, ale zato o hodně níž. Nyní má kolem 15,5 mag a slábne jen pomalu v souhvězdí Ryb, takže na ni je nejlepší čas v jednu ráno.

Pomalu se dostáváme na ranní oblohu, kde toho je trochu méně, ale také se něco najde. Určite zkontrolujte 29P/Schwassmann-Wachmann v Beranu, jestli neprodělala zase nějaký outburst. Jestli ne, tak to bude slušná duchařina dostupná opět jen pro velké kluky.

Další kometky jsou také periodické a rovněž na hranici viditelnosti v malých strojích do půl metru. Jde o 84P/Giclas a 304P/Ory v nedaleko sebe Blížencích a 58P/Jackson-Neujmin o něco níže v Jednorožci. Jasnější než 15,5 zřejmě už nebudou, tak kdo nechce čekat na další návraty, musí to zkusit teď.

Anebo si počkat na nějakou zářivější. Už se nám sem jedna řítí! C/2020 M3 (ATLAS) nabírá v Eridanu kurs sever a s jasností kolem 10 mag by tu mohla být znovu zase pěkná binokulární kometka.

A kdo ví, zda se neobjeví nějaká nová, dosud neznámá. Proto sledujte Události, tady se to určitě dozvíte jako první :^]

Tolik o kometách pro tento měsíc, budu se těšit zase v říjnu. Snad se udělá kolem novu hezké počasí a nebudou se rojit tolik čelovkáři.

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.