Planetárkový maratón

Minulý týden nás zasáhla smutná zpráva o úmrtí nestora české a vlastně i světové astronomie Luboše Perka, tak jsme si s Ladinem říkali, že by to chtělo mu nějakým způsobem vzdát hold. Když se řekne Perek, hned si jistě každý vybaví kromě ondřejovského dvoumetru i katalog planetárních mlhovin, který docent Perek sestavil spolu s Lubošem Kohoutkem. Zrodil se tedy nápad, pozorovat při nejbližší příležitosti co nejvíce PéKáček, tedy planetárních mlhovin s označením PK. Ideálně pak dosáhnout počtu 101, které odpovídá počtu let, kterých se legenda dožila.

Zvládnout tento úkol za jednu noc je asi nereálné, ale během pár seancí už uskutečnitelné. Rozhodli jsme se zahřát s těmi jasnějšími, které jsou i v NGC/IC katalogu a většinu z nich najdeme po paměti.

První příležitost se naskytla minulou noc, kdy jsme si vyrazili zase jednou trochu dál za Ještěd. Konkrétně Ladin toužil prozkoumat lokalitu v Doupovských horách na okraji Vojenského újezdu Hradiště. Podle mapy světelného znečištení by to mělo být jedno z těch lepších míst na pozorování v rámci naší republiky. A skutečně vytipované místo nedaleko Velkého Hlavákova se ukázalo jako vhodné pozorovací stanoviště.

Začali jsme s nástupem astronomické noci po půl desáté letního času v tandemu dvou 16″ dobsonů. Zatímco já jsem projížděl známé objekty po paměti spíše při malém zvětšení, Ladin se nebál jít na 400× pro spatření detailů a zaměstnával i svoje úzkopásmové filtry. Seeing docela přál, tak se dalo i leccos vykoukat.

Vzali jsme to od planetárek v zapadajícím Herkulu NGC 6058 a NGC 6210 (Turtle), přes Hadonoše s mojí oblíbenou smaragdovou NGC 6572 (Emerald), Střelce (NGC 6818 – Little Gem), Štít (IC 1295 vedle kulovky NGC 6712) do Orla. Tam jsme se zdrželi déle, tam jich je opravdu hodně. Já mám nejraději NGC 6781 (Snow Globe, Red Eye). I tak jsme některé stelární kousky, které po paměti bez mapy nenajdu, vynechali, to aby nám něco zůstalo na příště. Nezapomněli jsme ani na Delfína, kde je hlavně parádní NGC 6905 (Blue Flash).

Stejně bohatá jako Orel je na planetárky i Labuť. Tam jsou navíc poměrně zajímavé kousky. Líbila se nám při větším přiblížení zejména NGC 7027 (Magic Carpet), která opravdu vypadá jako polštář (Pink Pillow), 7026 (Cheeseburger) s hezky viditelným rozdělením nebo NGC 7048 (Disk Ghost). Blikající planetárka (NGC 6826) krásně blikala, ale nejlepší bylo stejně Embryo (NGC 7008)! Přes Lyru jsme pak doputovali do Draka, kde jsme si dlouho vychutnávali detailní pohled na Kočičí oko (6543). Pak přes severní pól se zastávkou u IC 3568 (Lemmon Slice) jsme to zapíchli v Kefeovi. Tam nastal zlatý hřeb večera v podobě NGC 40, známou jako Bow Tie či Mars nebula. A vskutku tvar motýlku byl velmi nápadný, ale ještě více mě zaujaly dobře viditelné „polární čepičky“, tedy zjasnění na protilehlých stranách mlhovinky. V sousední Kassiopei a Perseovi došlo i na Abelly (2 a 4), skočili jsme do Býka na s UHC filtrem nádhernou NGC 1514 (Crystal Ball) a nezapomněli samozřejmě ani na Modrou sněhovou kouli v Andromedě (NGC 7662). Dále přes Pegase (Jones 1 a NGC 7094) jsme se dostali na perly jihu, tedy níže položené skvosty v podobě NGC 7009 (Saturn), NGC 7293 (Helix) a NGC 246 (Skull).

Pak jsme museli počkat, až se obloha trochu pootočí, abychom mohli zkouknout ještě planetárky zimní oblohy v čele s Eskymákem (NGC 2392) a Kleopatřiným okem (NGC 1535). Ten čas jsme věnovali odpočinku, posilňování se nebo právě detailnímu zkoumání vybraných kousků. Měřili jsme i oblohu a sledovali, jak startují UFO z Ruzyňského letiště. Viditelnost výrazné světelné čepice nad 90 km vzdálenou Prahou nás trochu zaskočila. Že bude na jihu svítit Plzeň, jsme tak nějak čekali. Celkově byla obloha ale dobrá, moje SQM-L lezlo v zenitu přes 21,4 MSA, Ladinovo širokoúhlé SQM pak dávalo o něco málo nižší hodnoty.

Po čtyřech hodinách už nebylo na co koukat, tak jsme to pomalu zabalili a vyrazili na 2,5 hodiny trvající cestu zpět. Doma jsem pak spočítal, že jsme shlédli celkem 56 planetárek, což je více než půlka z našeho PK101 plánu. Proti poslednímu planetárkovému maratónu tedy znatelné zlepšení.

Budou-li přát další noci slušnému pozorování, jistě se k planetárním mlhovinám brzo vrátíme.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.