Dvacet bolidů v noci na 19. listopadu 2020

O bolidu v noci 19. listopadu již mnoho z vás slyšelo a četlo. Videa a snímky jistě neunikly pozornosti. Málo se ale už ví, že tu noc bylo nad střední Evropou vidět na dvacet jasných meteorů. Dozvěděl jsem se o tom díky kolegům z Astronomického ústavu, když jsme řešili neznámý záblesk, který jsme s Alešem pozorovali.

Na úvodním obrázku je výřez z celooblohovky, která snímala slavný velký bolid 19. 11. 2020, který začal padat krátce před 4:47 SEČ nad pomezím Čech a Bavorska a skončil nad rakouskými Alpami. Při pohledu ze severního Frýdlantska se jevil velmi nízko nad jihozápadem pod hvězdou Sirius.

Pokračujme tedy nejprve se slavnějším kouskem – však to nebyl žádný drobek. Podle výpočtů odborníků z Astronomického ústavu šlo o planetku o velikosti asi půl metru z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, jejíž dráha byla v minulosti změněna až se dostala do kolizního kurzu se Zemí. Pro srovnání bolid nad Jizerkami měl velikost asi jako fotbalový míč. Těleso vstoupilo do atmosféry ve 4:46:47 SEČ a krátce na to si jej všiml i Aleš, který se tím směrem díval. Nedlouho poté jsem reagoval na jeho křik a otočil se tím směrem, protože já sledoval oblohu nad jihovýchodem. K mému štěstí jsem tak mohl sledovat druhou polovinu jeho letu za stromy. Už samotný fakt, že byl vidět přes les mě fascinoval a zčásti reálně a zčásti díky stromům byla patrná jednotlivá zjasnění a pohasnutí. Určitě ke konci dost vybuchoval, ale taky ho kryly stromy.

Canon 30D s celooblohovým objektivem naštěstí cvakal expozice po 30 sekundách a tak jsme poté s Alešem s uspokojením bolid na snímku našli. A i když začátek stopy je poškozený nějakou kondenzací, zbytek stopy je ovlivněn nízkou výškou a konec stromy v lese, přeso jsme mohli konstatovat, že došlo k posunu ve snímání bolidů, neboť první nad Jizerkami mi unikl zcela, druhý, o němž budu psát se jen těsně schoval za les a třetí už tedy na snímku je, byť jenom velmi nízko. Však jsem taky tuto sadu expozic zahájil po menší pauze, protože se zatahovalo vysokou oblačností, se slovy, že raději vyplácám baterku, co kdyby náhodou přeci jen něco padlo.

Bolid 19. 11. 2020 ve 4:47 SEČ nízko nad jihozápadem okem celooblohovky. Expozice 30 sekund, ISO 1600, clona 4.

Bolid 19. 11. 2020 ve 4:47 SEČ nízko nad jihozápadem okem celooblohovky. Expozice 30 sekund, ISO 1600, clona 4.

Z našeho úhlu pohledu se jevilo, že by mohlo jít o Tauridu, ale to se ukázalo jako špatný odhad (i co do rychlosti, protože šlo o poměrně dost mimořádně pomalý meteor). Mnohem lepší výhled měli kamarádi z našeho Klubu, co vyrazili do Novohradek (Pohoří na Šumavě), jak uvedl Ladin: „Viděli jsme ho s Vicem na Pohoří na Šumavě, odhadem −10mag, přes 2/3 oblohy. Z Cephea, pres Vozku do Hydry. Byla to pecka – což potvrdila rána, která přišla 3 minuty po výbuchu (rozpadal se východním směrem od Lince.“

Velmi povedený videozáznam i s odrazem bolidu v hladině Vltavy se podařil Ústavu fyziky atmosféry pomocí kamery umístěné v Praze-Tróji.:

V úvodu uvádíme, že tu noc jsme s Alešem viděli ještě jeden záblesk, který vypadal podobně, jako když exploduje bolid. Původce se však nepodařilo najít. Bylo přibližně 2:48:40 SEČ. Já jsem pozoroval objekty ve Velkém voze triedrem 8×42 a Aleš tou dobou sledoval podstatnou část východní až severovýchodní oblohy. Když tu se náhle zablesklo. Já to pozoroval jako zjasnění v celém poli triedru a k mému překvapení ani Aleš neviděl žádný bolid, ačkoli se hned rozhlédl po celé obloze. Podle jeho mínění to však padlo spíše na straně oblohy, kam se díval a o to víc jej to překvapilo, zvláště, když jsem mu na snímku ukázal, že tam žádný bolid nemáme. Když jsem ale snímky celooblohovky prohlížel nad ránem znovu, všiml jsem si zjasnění na fotografii pořízené v době pádu bolidu. Bylo prakticky nad severem. Totéž zjasnění mám i na snímku komety M3 ATLAS přes dalekohled, i když na jiném místě oblohy. Ale to už vím, že je normální, když padne bolid, že se rozsvítí pozadí oblohy prakticky všemi směry.

Zjasnění nad severoseverovýchodem po bolidu ve 2:48 SEČ.

Zjasnění nad severoseverovýchodem po bolidu ve 2:48 SEČ. Pro porovnání vlevo je snímek pořízený v sekvenci těsně před tím se záblesekm bolidu.

 

Výřez zjasnění nad obzorem v souhvězdí Herkula a domnělá slabá stopa bolidu a stromy.

Výřez zjasnění nad obzorem v souhvězdí Herkula a domnělá slabá stopa bolidu a stromy.

A tady začíná záhada. Ačkoli se to jeví jako typický pád bolidu, tak v uvedenou dobu nemají na kamerách Astronomického ústavu žádný záznam. Pouze slabý jasový jev mají na kameře ve Frýdlantu a na Růžové u Hřenska v čase 2:48:32.98-33.05. Ale nic, co by souviselo s bolidy (jiný průběh jasové křivky).

Jak bylo zmíněno v úvodu, na kamerách mají jinak tu noc zaznamenáno na dvacítku bolidů a nejjasnější Leonida prý spadla ve 3:45:24 SEČ, která prý i osvětlila oblohu (a kterou jsem na snímcích nenašel a ani si nevybavuji, že by měla letět, asi bylo příliš zataženo, nebo jsem zrovna nesnímal).

Martin Gembec

 

2 komentářů k “Dvacet bolidů v noci na 19. listopadu 2020”

  1. Aleš

    Podle mě musel být bolid v 02:48 (pokud to byl bolid) ještě o mnoho jasnější než ten v 04:47. Záblesk byl daleko intenzivnější, ale velmi krátký – v podstatě na zlomek vteřiny proměnil noc v den. Chtělo by to snímky z celooblohovky někde na severu Německa či Polska…

  2. Vic

    Viděli jsme tu noc (18. 11.) s Ladinem ještě jeden bolídek ve 20.11 SEČ nad jihem (z Pegase do Vodnáře), když jsme vyjížděli z Budějic. Taky byl pěkně zelený a rozpadal se v závěru na drobné kousky. Na ten ranní to ale nemělo.