Nahánění komety 96P/Machholz

Kometa Machholz se sotva prosmýkla zorným polem korónografu SOHO a už je viditelná na večerním nebi. Tato zpráva mě po pravdě docela zaskočila, ale neváhal jsem ani chvíli, zda ji vyjet pozorovat. Jenom se řešilo kde. Buňka Vic, Aleš, Mag nakonec vyrazila na vyhlídku na Dobré Vodě. Obloha byla velmi průzračná, seeing parádní, ale severozápad zdobily cirry.

Kometa 96P/Machholz - výřez ze snímku ED80/600 f402mm, 6x20s iso400, Martin Gembec
96P/Machholz 23. 7. 2012, 20:45 UT.
ED80/600 (f402 mm), Canon 30Dmod, 6x20s, ISO400

Pozorování jsme zahájili pomocí dobsonu 305/1500 skouknutím Epsílon Lyrae, které byly neuvěřitelně krásně rozlišitelné. Vzduch byl neobyčejně klidný a tak při zvětšení 500x byly kolem obou hvězdiček v Epsílon patrné difrakční kroužky, které se výrazně nechvěly. Ještě jsme stihli zkontrolovat Saturn a jeho tři v tu dobu viditelné měsíce. Kromě nich byl patrný stín planety na prstenci. I zde byl obraz docela přijatelný, přestože to bylo nízko nad jihozápadem. Mars o něco níže napravo dokonce jevil červenou čepičku a bílou bradku (pohled do převracejícího dobsona, vliv refrakce). Vic už zároveň okukoval oblohu binokulárem Vixen 125 mm a MaG připravoval montáž a dalekohled ve snaze najít kometu a vyfotit ji. Hledání komety bylo legrační kratochvílí, když volným okem byl dobře viditelný akorát Velký vůz. Kometa přitom byla poměrně nízko nad severozápadem, poblíž hvězd 6. hvězdné velikosti a samotná byla asi 100krát slabší, než hvězdy Velkého vozu. Nicméně po nějaké době se podařilo bezpečně identifikovat fotograficky i vizuálně polohu hvězdy alfa Lynxis, která byla nedaleko polohy komety. Pak už stačilo najet pouze doleva na nápadný trojúhelníkový útvar tří podobně jasných hvězd a zde přibližně v jeho základně vyhledat kometu. To se nakonec podařilo.

Pole s kometou 96P/Machholz v ED80/600 při f402 mm, Martin Gembec

Vic ji občas tušil ve svém binaru, ale opravdu dobře viditelná byla až v dobsonu při více než 100násobném zvětšení. Ještě lépe byla kometa viditelná při zvětšení 200násobném. To už se dalo bočním pohledem vysledovat i to, že její tvar je poněkud nepravidelný. Na fotografiích je dokonce náznak ohonu. Bylo to celkově pěkné krátké pokoukání za o dost příjemnější teploty, než noc předtím. Pohled na města v údolí byl pěknou kulisou.

panorama večerního Liberce, 4 snímky ED80/600 f402 mm, Martin Gembec

Panorama Liberce ve velikosti 50 % originálu (4 MB). Snímáno v ohnisku 402 mm. Složeny 4 snímky.

pozorujeme 96P
pozorujeme 96P

Martin Gembec

3 komentářů k “Nahánění komety 96P/Machholz”

  1. dan

    a jakou má jasnost?

  2. martin.gembec

    Ahoj. Kometa měla bohužel už k osmé magnitudě a měla by poměrně rychle slábnout k desáté. Takže nepatří mezi ty amatérsky nejdostupnější. V oblasti Velkého vozu nedaleko hvězdy Phekda je kometa C/2011 F1 (LINEAR) a ta má 11 mag. To je asi teď zatím vše, ale na jaro se chystá solidní kometa PANSTARRS. http://www.aerith.net/comet/weekly/current.html

  3. martin.gembec

    Chtěl bych ještě korigovat tu pozici komety LINEAR F1 – omylem jsem koukl o rok nazpět. Kometa je tedy už v Pastýři. Při pohledu k západu je asi 8° nad hvězdokupou M3.