Kulový spodek 2015

Po velmi zdařilé minulé kometární noci jsme se shodli, že se do polských Jizerek o tomto novu ještě vrátíme. Měli jsme v plánu udělat takový malý binokulární dýchánek. K Ladisovu parádnímu Zeissu 25×100 flm jsme chtěli postavit můj Vixen BT125 a Alešův Omegon 150.

M55
M55 – moje nejoblíbenější kulová hvězdokupa ★ Zdroj: The NGC/IC Project

A tak se také stalo. Jen to nebylo v Polsku, neboť když jsme přejeli hranice, čekala nás na obloze tmavá mračna. Rozhodli jsme se tedy přesunout na českou stranu, na Jizerku, kde byla situace lepší.

Vždycky když odjíždím z domova, kde mám jasnou oblohu, a mířím do hor, kde je už z dálky vidět oblačnost, říkám si, jestli to není hloupost. Ale není! Předpovědní modely se nemýlily a po půlnoci, když jsme pozorování zahajovali, se obloha i v horách vyčistila. Jižní obzor byl proti předchozí noci mnohem lepší a díky nižší relativní vlhkosti se kupodivu nic nerosilo, což jinak na Jizerce bývá často problém. A tak jedinou komplikací byla krátká noc, spíše jen soumrak, kdy jas oblohy v zenitu stěží atakoval hodnoty 21,2 MSA.

Již dopředu jsem avízoval, že tato noc bude věnovaná kulovým hvězdokupám. Po třech letech jsme se vrátili na místo činu, jen v maličko pozměněné sestavě a zopakovali si Kulového spodka. To je akce, kdy se pozorují kulovky s cílem ulovit jich co nejvíc. Hlavním motivem bylo překonat posledně dosažený počet 61 kusů.

Ačkoliv jich většinu najdu po paměti, bylo dobré mít mapku (v mém případě stačil Triatlas A), aby se na nějakou nezapomnělo. I tak se zapomnělo, protože jsme pobíhali mezi jednotlivými binokuláry a porovnávali, ve kterém je co jak vidět. Kvůli tomu jsem málem propásl NGC 4147 ve Vlasech Bereniky a pak zbrkle přeskočil NGC 5634 v Panně. Proto jsme to od Hadonoše začali procházet pěkně postupně, systematicky podle rostoucí rektascenze.

Ve všech přístrojích se díky slušnému obzoru nad jihem dařilo zaznamenávat i objekty s deklinacemi kolem −35°. Nejlépe byly samozřejmě viditelné v 6″ a 5″ binarech, ale ani Ladis s Zeissem nijak při detekování nezaostával. Ten až v polovině pozorování zjistil, že celou dobu používá clonu s poloviční aperturou, takže místo s 25×100 pozoroval s 25×50 :^) Tímto smekám před jeho výkonem.

Stejně jako minule podcenil Aleš jizerské klima, kdy teplota v průhěhu noci klesla pod 2 °C, a předčasně to zabalil. Za chvíli potom ale už stejně svítalo. Zkoukli jsme ještě kometu C/2014 Q2 (Lovejoy), Saturn a pár dalších „nekulových“ vypalovaček a mohli jsme balit také. Škoda jen, že s námi nebyl svačinový referent Karell a nepřivezl teplý čaj. Na závěr by se hodil.

Parádní noc nás nabila energií. Rovných 100 km dlouhá cesta za kvalitní oblohou se vyplatila. Vůbec nelituju projetého benzínu. Doma jsem pak napočítal za ty dvě a půl hodiny pozorování celkem 66 kulovek. Rekord tedy padl. Letos to už bylo moje 111. pozorování. Co nejdřív ale vyrazíme znova!

Vic KaL ◊!

PS: Ladis své zážitky z této akce publikoval v podobném duchu na Astro-fóru.

Jeden komentář k “Kulový spodek 2015”

  1. martin.gembec

    Prostě i krátké letní noci se vyplatí využít. Dík za příspěvek a inspiraci, Kulového spodka se mi daří už třetím rokem ignorovat :-) Asi si někdy vezmu SCT a cvaknu si ho, když už jsem přes to focení. Teď ale umírám na únavu, tak snad v červenci.