Tip na dnešní pozorování – kometa C/2018 EF9 (Lemmon)

Předpověď počasí na následující dvě noci je celkem příznivá, tak je slušná šance spatřit novou relativně jasnou kometku C/2018 EF9 (Lemmon). Jak už označení napovídá, těleso bylo původně objeveno koncem března jako asteroid a při jasnosti kolem 20 mag se nic výjimečného od něj nečekalo. Začátkem dubna se u něj projevila kometární aktivita, ale stále nic, co by nás mělo příliš vzrušovat. V posledních dnech ovšem kometka nečekaně zjasnila a dostala se do dosahu našich skromných přístrojů.

Nachází se nedaleko Polárky v souhvězdí Žirafy. Pohybuje se jen zvolna, ale znalost přesné pozice je důležitá. Ačkoliv ji J. J. Gonzalez před pár dny odhadl na 11,8 mag, nejedná se o snadný objekt. Je totiž velmi difúzní bez náznaku centrální kondenzace. Vzal jsem na ni minulou noc Almaru, tedy. dobson 400 mm, a ze zahrady (SQM-L 21,0 MSA) byla sotva vykoukatelná. Odhadl bych ji spíš na 13 mag. Velký průměr optiky a tmavá obloha jsou tudíž klíčovými faktory úspěchu. Doporučuji použít co nejmenší zvětšení, tj. velkou výstupní pupilu, a boční pohled. Pak je velká naděje na zdárné spatření.


Mapka s vyznačenou polohou k 20. 5. 2018 1:00 SELČ

Protože Měsíc už v první polovině noci ruší a brzo už nebude astronomická noc, je nyní nad ránem nejlepší doba na její pozorování. Není jisté, jak se dál bude vyvíjet, proto bych s pozorováním neotálel. Připomíná mi podobnou C/2016 VZ18 (PanSTARRS), což byla také slabá a obtížná mrška. Pokud se vám nezadaří, tak nezoufejte a koukněte, než zmizí na jižní oblohu, na pěknou a výraznou C/2016 M1 (PanSTARRS). A pokud jednu či obě ulovíte, pochlubte se v komentářích pod článkem.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.