Blízkobrambor 2010 WC9

V noci z pondělí 14. na úterý 15. května jsme měli možnost ulovit další blízkozemák, tentokrát s poněkud záchodovým označením 2010 WC9. Jedná se o zajímavý objekt, který byl záhy po svém odhalení před osmi lety ztracen, aby se nyní znovu objevil a prosvištěl jen v poloviční vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Kámen o velikosti zhruba 70 metrů a rychlosti 12,8 km/s nás naštěstí netrefil, jinak bychom se možná dočkali něčeho jako před 110 lety v Tungusce.

Asteroid bylo možné z našich končin pozorovat jen krátce 15. 5. nad ránem, kdy se teprv přibližoval k Zemi a postupně zjasňoval až na 14.magnitudu, takže byl pohodlně viditelný i v našich kukátkách. Pohyboval se mezi hvězdami slušnou rychlostí více než půl stupně za hodinu na spodním okraji Herkula u hranice s Hadonošem.

Vyrazil jsem kvůli němu na Jizerku a málem litoval, že jsem nezůstal doma, když záhy po 23. hodině se nad horami začala tvořit oblačnost. Ta se ale s příchodem lehkého vánku postupně rozfoukala a nebe se krásně vybarvilo, až padaly rekordní hodnoty kolem 21,6 MSA na mém pesimistickém SQM-L.

Nápad pozorovat blízkozemní planetku jsem neměl jen já. Na poněkud horší obloze z centra Jablonce ji fotil MilAN a udělal i dvě pěkné animace: s pohybem za hvězdami a za asteroidem.

Protože seeing nebyl zrovna prvotřídní a nešlo dávat zvětšení přes 300×, věnoval jsem zbytek krátké noci kromě komet hlavně galaxiím, a to těsným dvojicím. Zmínil  bych například NGC 5157 a 5128 nebo NGC 5426 s 5427, případně i NGC 5774 a 5775, všechny v Panně. V Pastýři je namátkou pěkná dvojice tenkých galaxií NGC 5673 a IC 1029, nebo zmámý „vykřičník“ NGC 5544+5545. Namířil jsem i na slabou, ale zajímavou NGC 5609, která je po NGC 1262 druhým nejvzdálenějším NGC objektem. Při rudém posuvu 0,101 letí světlo z této galaxie k nám nějakých 1,3 miliardy let.

Byla to asi poslední hezká bezměsíčná noc na delší dobu. Teď budeme mít až do půlky července utrum, když jak známo kolem slunovratu nenastává astronomická noc. Na Jizerce bylo krásně, i když nad ránem teplota slezla ke 2 stupňům. Měli jsme tam ale zase jako posledně pro zahřátí ohýnek a navíc i útulné zázemí s občerstvením přímo v Pešákovně.

Hned jak bude znovu šance, tak hurá do hor!

Vic KaL ◊!

PS: Pavel během našich návštěv kromě vizuálního pozorování i něco nafotil…

Komentáře byly uzavřeny.