Šance na spatření raketoplánu

V těchto dnech je dobrá šance na spatření raketoplánu Discovery (STS 133). Kromě toho přelétá mnoho jiných družic, jimž vévodí mezinárodní vesmírná stanice (ISS), která má také výhodné večerní přelety. Jasnost raketoplánu je opravdu vysoká. Při posledním přeletu jsem ji odhadl min. na 0 mag, proto je viditelný i na soumrakové obloze.

Překrásný byl přelet 26. 2. po 18. hodině, kdy raketoplán a ISS utvořili dvojici jasných objektů pomalu letících oblohou v malém odstupu od sebe (asi 1,5°), což ve skutečnosti bylo asi 12 km (jak uvádělo středisko řízení letu). Autentický videozáznam zde. O hodinu a půl později jsem chtěl zachytit obě tělesa dalekohledem, ale omylem se mi rozostřil obraz. Nějaké snímky jsem umístil na AF. Jak se to má fotit, to nám předvedl Thierry Legault – doporučuji video ISS a raketoplánu!

25. 2.: I přes nastavenou citlivost pouze ISO 100 (kvůli světlé obloze) se raketoplán zachytil jako čára v jižní části Oriona.

STS-131 Discovery 25.4.2011

STS-133 Discovery, 25. 2. 2011, 18:20 SEČ. Expozice 60 sekund, ISO 100, Canon 30D. Kombinace snímku s pohonem a bez pohonu pro ostré hvězdy a krajinu dole.Přesné časy přeletu si vyjíždějte raději na Calsky.com, neboť docela seděly na dnešní přelet, přesto letěl raketoplán asi o 2 minuty později. Ale podle Heavens-Above to bylo zpožděno o pět minut. Nejhezčí na přeletu raketoplánu byla rychlost jeho pohybu díky nižší výšce nad Zemí.

Martin Gembec

 

14 komentářů k “Šance na spatření raketoplánu”

  1. Marcel Palát

    Dobrý večer, byla to nádhera jak „fofroval“ směrem na východ a to zpoždění mu odpustíme …

  2. martin.gembec

    Naprostý souhlas. Ta rychlost mně překvapila, ačkoli to bylo logické. Byl ve výšce pouze něco málo přes 200 km. Každopádně zítra poletí těsně u stanice ISS. Uvidíme tedy dvě jasné hvězdičky!

  3. Marcel Palát

    pane martine, jestli máte dobrý oči tak musíte toho „šutla“ vidět jako malej trojúhelníček a né jako tečku a taky je fantastický,, že např. dneska by měly bejt vidět od okamžiku kdy jsou někde nad jihem Francie a jejich viditelnost skončí až nad Ukrajinou …

  4. martin.gembec

    To s hvězdičkami míří na pohled pouhým okem. Díval jsem se ale i triedrem a v něm to byla (bohužel moc jasná) nepravidelná ploška. Plánuji dnes vytáhnout větší zvětšení. Díky za tip.

  5. Marcel Palát

    AŽ SE MI ZATAJIL DECH …. fantastický !!!

  6. martin.gembec

    Neuvěřitelné. Takto pěkné teprve podruhé v životě, ale souhlas, bylo to nadpozemské. Video vložím později, jdu ještě na Nanosail a druhý přelet před 19:40

  7. Marcel Palát

    ale sem zklamanej, nigde nebylo avizováno že se dneska spojeji, žádnej přímej přenos, a teď čtu že už to maj za sebou, taky ten přelet v 19,38, byl sice hezkej ale tomu v 18,03 se nevyrovnal ani náhodou

  8. Eva Hudečková

    Zdravím, my jsme se dívali tady v Brně v Kohoutovicích vysoko na kopci a krásný výhled, super zážitek, nadšení a k neuvěření, jak „byli blízko“.

  9. martin.gembec

    Taky zdravím, mám radost, že to vidělo tolik lidí. Snad to vyjde i po odpojení. Zatím je to v plánu 5. března večer, popř. pokud to odloží, je třeba sledovat předpověď..

  10. Radek Desensky

    Opravdu super po pul osme byl uz videt jen jeden objekt, ale přímí přenos spojení byl na IAN nasa TV. Nezapomenutelny zazitek.

  11. dedahvezdar

    http://www.amaterskameteorologie.cz/forum/download/file.php?id=567&mode=view

  12. martin.gembec

    Díky za odkaz, to je opravdu dobrá trefa :)

  13. dedahvezdar

    Ta fotka je moje:
    ttp://www.amaterskameteorologie.cz/forum/download/file.php?id=567&mode=view

  14. Marcel Palát

    To byla nezapomenutelná podívaná !!! Zdravím z Nymburka.