2. Astronomický den na Jizerce

V sobotu 21. května proběhl ve sklářské osadě Jizerka již druhý astronomický den ve spolupráci AsÚ AV ČR a Klubu astronomů Liberecka, pobočky ČAS. Počasí přálo, a tak se již od oběda pozorovalo Slunce. Návštěvníci měli možnost porovnat obraz hned v několika dalekohledech – k pozorování fotosféry a hlavně skvrn byl určen refraktor ED80 s heschelovým hranolem a 6″ SCT s folií Astro Solar Baader. K pozorování chromosféry a protuberancí byly k dispozici rovněž dva H-alfa dalekohledy různé konstrukce – Coronado PST a Lunt. Na prohlídku okolní krajiny byl instalován obří binar Vixen 125/760 mm a řada menších triedrů. Na večerní pozorování pak byla připravena baterie Dobsonů o průměrech 30, 40 a 50 cm. Atrakcí pro přítomné děti byl bezesporu obří Krteček, v jehož kostýmu jsme se střídali.

Jizerka 2011

V průběhu odpoledne probíhaly tradiční přednášky na téma Jizerská oblast tmavé oblohy, Cesta do hlubin času o geologickém stáří Země, Start raketoplánu s Krtečkem na palubě a Co je vidět na noční obloze. Venku sice zatím trochu strašila oblačnost, ale nakonec se k večeru obloha úplně vyjasnila a tak jsme krátce po 21 hodině zamířili všechny dalekohledy na planetu Saturn. Mezitím ještě dorazila skupina polských studentů z Wroclavské univerzity se svými dalekohledy a přidali se k nám. Seeing byl velmi slušný a Saturn vypadal majestátně ve všech přístrojích – u třech největších dalekohledů se proto tvořily až několik desítek metrů dlouhé fronty pohleduchtivých návštěvníků. Po setmění došlo samozřejmě na klasické klenoty letní oblohy – M13, M57, M51, M97 a mnohé další.

pozorování na Jizerce 21.5.2011 krteček večerní pozorování

V průběhu dne se u dalekohledů vystřídalo opět několik set návštěvníků, zvláště pak velký zájem o večerní pozorování nás mile překvapil a již nyní se těšíme na další chystané letošní akce na Jizerce – Anenskou pouť a hvězdičkovou noc.

přednáška ve sklárně krteček s dětmi pozorování s velkými dalekohledy

Další fotografie od Aleše Majera a Martina Maška si prohlédněte v rozsáhlé galerii.

Komentář k akci a fotografie naleznete také na webu Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

Děkujeme všem zúčastněným za příkladnou spolupráci! Těšíme se brzy naviděnou.

Komentáře byly uzavřeny.