Nečekaný zážitek s kometkou

Opravdu nečekané vyjasnění, stejně jako zážitky jsme si dnes odvezli z našeho už pomalu oblíbeného stanoviště u Košov nedaleko Jablonce nad Nisou. Což kometka byla nádherná. Hlavně binokulárně a fotograficky, ale ten odjezd domů… No, nakonec jsme jak mě, tak hlavně Vice vyhrabali.

Kometka nad Ještědem s MaGem, Meggie a Vicem

Na obrázku výše vidíte nadšené pozorovatele, stejně jako velký binar 125 mm v průměru a zapadlé auto (což jsme ještě v tu chvíli nevěděli). V pozadí Ještěd a vzhledem k netradičně zimnímu konci března i uměle osvětlená sjezdovka.

kometka PanSTARRS nad Ještědem 24.3.2013, foto: Martin Gembec
Snímek je složen jako panoráma dvou snímků nad sebou. Canon 30Dmod, obj. Canon 17-85 f4,5/85mm, ISO800, exp. 4 a 6 sek.

MaG

 

Už když jsem zastavil na okraji cesty a kola se zabořila do ne tak tvrdého sněhu, jak se původně zdálo, vzpomněl jsem si na legendární Geminidy 2009, kdy jsme hodinu dolovali auto ze závěje. Tentokrát jsme ale byli na jiném místě, jiným vozem a s jiným cílem. Tím byla kometa C/2011 L4 (PANSTARRS). Viděl jsem ji zatím díky nepřejícímu počasí všehovšudy třikrát, takže každá příležitost se musela využít.

Účast členů KaLu byla slabá, sešli jsme se po 19. hodině jen tři, ale doplnili nás pozvaní místní. Kometa byla viditelná okamžitě po namíření v binaru 48×125 a vzápětí i v malém triedru 18×70. To bylo ještě celkem světlo (19.08 SEČ), takže byla vidět dobře jen koma a pouze náznak chvostu. Postupně sice klesala, ale s tmavnoucí oblohou začal vynikat i ohon, který dosáhl až 30′ a bylo patrné i rozdvojení. Těsně před osmou došlo ke konjunkci komety s Ještědem, pak už jen slábla, jak se dostávala níž a níž do zákalu na Libercem. Strávili jsme tak příjemnou hodinku s krásnou kometkou, i když byla zima, protože celkem foukalo a teplota klesla až na −11 °C.

Další hodinku jsme se ale zahřáli. Nejprve jsme museli ze sněhu vytlačit MaGovou auto a když už jsme mysleli, že můžeme jet domu, zahrabal jsem se v závěji sám. Ovšem zkušení astronomové si poradí v každé situaci, tak nakonec všechno dobře dopadlo a my, kdož jsme tam byli, máme nadlouho na co vzpomínat.

Vic KaL ◊!

kometka PanSTARRS z montáže 135mm objektivem
Levý obrázek ukazuje zhruba rozsah ohonu viditelného binarem, vpravo pokus o vytažení co největší části ohonu ze složeniny expozic. Obj. 135mm, 23x10s, ISO800.

Závěrem ještě odkazujeme krásné video, které pořídila „jilemnická buňka“ KaLu. Karel se spojil s Ladisem z Jičína a společně vykonali pěkné pozorování s Troskami. Byť vítr je prý zlobil ještě více než nás.

Nezapomeňte si zapnout kvalitu 1080p a dívat se na celé obrazovce.

Komentáře byly uzavřeny.