Čtyři ranní komety

Konečně bylo ráno moc pěkně jasno a ani srpek Měsíce už nevadil pozorování komet, naopak pěkně dotvářel ranní mrazivou atmosféru. Vydal jsem se s kolegy na Kopaninu, kde jsme úspěšně odpozorovali 4 komety, které jsou nyní dostupné malými až středními dalekohledy. Jednoznačně všemu vévodila nyní nejjasnější a vysoko ležící kometa R1 Lovejoy, ale ani očekávaná kometa ISON už se nenechala zahanbit. Kometa Encke byla jako obvykle také pěkná a kondenzovaná a poprvé jsme si opravdu vychutnali také nedávno vybuchlou (zjasnělou) kometu X1 LINEAR.

C/2013 R1 (Lovejoy) 31.10.2013, foto MaG
Nádherná a jasná je kometa C/2013 R1 (Lovejoy)

C/2012 S1 (ISON) 31.10.2013, foto MaG
Zjasňující kometa C/2012 S1 (ISON) s ohonem délky asi půl stupně

2P/Encke 31.10.2013, foto MaG
Krátkoperiodická kometa 2P/Encke

C/2012 X1 (LINEAR) 31.10.2013, foto MaG
Kometa C/2012 X1 (LINEAR) připomíná po zjasnění kometu Holmes z roku 2007 a to nejen na fotografii, ale i tím, že se její obálka rozpíná stejnou rychlostí. Snímek komety pořídil v Jablonci i MilAn.

Kometa Lovejoy je skutečně perfektní. Díky poloze vysoko na obloze, ale i její samotné jasnosti (odhaduji 6,5 mag), je snadno viditelná už malým triedrem. Při vyhledávání mi připomínala otevřenou hvězdokupu v místech, kde žádná není. Ohon jsem neviděl ani ve velkém triedru 20×80 a ve 40cm dobsonu byl možná vidět náznak, ale na fotografii je ohon krásně široký a celkem dlouhý.

Ke kometě ISON ještě dodávám, že jsem její komu detekoval i v triedru 10×50, takže její jasnost se pohybuje kolem 8,5 mag (dle mých předchozích zkušeností). V triedru 20×80 byl patrný ohon délky asi půl stupně. Kometa se zatím vyvíjí dobře. I v dobsonu bylo patrné, že okolí jádra vytváří krásné falešné jadérko a z něj vychází dobře definovaný ohon.

Kometa Encke vypadala v binaru o průměru 125 mm jako taková hustá středně velká machule ne úplně pravidelně kulatého tvaru. Prostě téměř jednolitě jasný objekt překvapivě dosti jasný.

Kometa X1 LINEAR je velkým překvapením letošního října. Došlo u ní ke zjasnění asi o 5 magnitud, podobně jako když zjasnila kometa 17P/Holmes v roce 2007. U obou komet zaznamenáváme stejný vzhled prachové obálky, která se rozpíná stejnou rychlostí, jako kdysi u Holmese (zdroj blog Remanzacco).

S fotografiemi jsem krapet nestíhal, takže Encke a hlavně X1 jsou fotografovány za již dost pokročilého svítání. Je to škoda, kdybych netrávil čas předchozími dvěma kráskami, stihl bych i X1 na tmavém nebi, tak krásně průzračno tu noc bylo. Ale na kdyby se nehraje, hlavně, i díky Vicovi, který mi dal souřadnice a díky montáži, která správně najížděla, že jsem zbývající dvě vůbec stihl. Je to paradox, jindy mi montáž zdaleka tak přesně nenajížděla jako dnes. Zato autoguider je jednak nepoužitelný, protože mi zlobí kabel od kamery a jednak na guiding absolutně není čas.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.