Vzpomínka na začátky …

V padesátých a šedesátých letech pracovaly dva astronomické kroužky při tehdejších Závodních klubech ROH. Činností byly též přednášky zabývající se kosmonautikou a astronomií. Svět byl rozdělen na dva světy: kapitalistický a komunistický. Informace se těžko sháněly, a proto jsme zvali do Závodního klubu Bytexu ve Vratislavicích nad Nisou známé lektory k přednáškové činnosti z obou oborů. Mezi nejznámější lektory patřil Karel Pacner, Antonín Vítek, Jiří Grygar, Josip Kleczek, ale i další odborné a vědecké kapacity, které mohly vycestovat třeba na stáž, mimo železnou oponu. Byl to v podstatě jediný zdroj odborných a nezkreslených informací.
Jsem velmi vděčný za volný a necenzurovaný přístup k informacím v současné době.

Pavel Vála

2 komentářů k “Vzpomínka na začátky …”

  1. Pavel

    Krátce se chci ještě zmínit o možnostech opatřit si astronomické dalekohledy v tehdejším Československu. Amatérští astronomové byli odkázáni na dva zdroje. Kvalitní optika se nechala sehnat od firmy Carl Zeiss z Jeny v tehdejší NDR, která měla filiální prodejnu například v Drážďanech. Nechali se zde sehnat známé objektivy AS až do průměru 150 mm s f/15. Sám jsem si zde opatřil objektiv AS o průměru 110/1650 mm a sadu orthoskopických okulárů s f/5 až f/16 mm. Sám jsem si nechal vyrobit mechanické součásti k refraktoru, včetně paralaktické montáže.
    Mnozí amatéři si mohli opatřit v naší republice vybroušená parabolická zrcadla od zkušených brusičů a postavit si reflektor, opatřený odraznou hliníkovou vrstvou. Vše záviselo na preciznosti a kvalitě provedení. Velmi malé přístroje se občas objevily v prodejnách Foto-kino do průměru objektivu 60 mm.
    Jiné možnosti v tehdejší době nepřicházeli v úvahu. Současné možnosti jsou daleko širší,včetně opatření velkých dobsonů. Rovněž oblast astrofotografie a možnost digitálního snímání má větší účinnost na výsledné snímky.

  2. Pavel

    Refraktor AS 110/1650 mm na paralaktické montáži. Optika Carl Zeiss.Montáž upravená konstrukce Heyde.