Průzračnost 10/10

Dnešní noc stojí rozhodně za zaznamenání. Mezi přechody dvou front se na pár hodin vyjasnilo. Na tom není nic zvláštního. Co ale stálo za to, byla dokonalá průzračnost.

Když jsem ve 21.45 SELČ vykoukl ven a viděl svítit Jupitera, rozhodl jsem se, že se na něj podívám dobsonem. Přecházela zrovna Velká rudá skvrna. Pohled mě ale celkem zklamal. Seeing nebyl nic moc. Proti sobotní noci žádná sláva.

Namířil jsem ale po paměti do míst, kudy prolétá kometa C/2014 S2 (PANSTARRS), a nestačil se divit. Mlhavý obláček jsem našel okamžitě, ale něco se mi nezdálo. Proto jsem projel trochu okolí, abych se ujistil, že jsem správně. Od minulého pozorování se totiž až tak moc neposunula. Jaké ale bylo moje překvapení, když o kus dál byla druhá mlžinka. Tentokrát ta správná s ohonem. Nebylo pak těžké zjistit, že první objekt byla galaxie NGC 4125. Chvíli jsem tam pak šmejdil kolem a v okruhu dvou stupňů našel dalších sedm. Doslova vyskakovaly.

Zkouknul jsem i další komety, nejzajímavější byla rychloběžka P/2016 BA14 (PANSTARRS), která byla vidět celkem snadno už při zvětšení 135×.

Zkusil jsem tedy i něco těžšího. Vybral jsem si kometu příštího roku C/2015 V2 (Johnson), kterou vizuálně pozoroval zatím jen jednou Sandor Szabo loni jeho 24″ dalekohledem, kdy ji odhadl na 16 mag. Podle očekávání to nebylo v mém 16″ nic snadného, ale právě díky tak skvělým podmínkám se přeci jen už dala vykoukat. Strávil jsem s ní teda dobrou hodinku, abych se ujistil, že ji opravdu vidím. I přes stelární dosah přes 15,5 mag už při 230× to byla pořádná duchařina. Na rozdíl od pádící Panstarrsky se za celou dobu vůbec nehnula.

Škoda že se ještě před půlnocí zatáhlo. Takových nocí by mělo být do roka víc. Pak bychom možná nemuseli ani jezdit na Edelweiss :0)

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.