A zase trochu Marsu

Mars se blíží do opozice se Sluncem (22. 5.) a jeho úhlový průměr roste ze dne na den. Sice vychází v souhvězdí Štíra již večer, ale ideální čas k pozorování je díky malé výšce nad obzorem až při kulminaci nad jihem, což je kolem 2 hod SELČ. V těchto dnech je právě v tuto dobu k Zemi natočena strana s nejvýraznějším albedovým útvarem zvaným Syrtis Major, který je za dobrého seeingu viditelný i v malých amatérských dalekohledech (sám jsem jej bez problémů pozoroval starým achromatickým refraktorem 55/600 mm při zvětšení 60×) a který zaznamenali již první pozorovatelé v 17. století.

Využil jsem trvající tlakové výše nad střední Evropou a opět se vydal na turnovskou hvězdárnu, kde jsem za použití 6″ refraktoru zhotovil níže uvedenou skicu, kde jsou kromě Velké Syrty připomínající dámská tanga, zachyceny i další útvary jako Mare Tyrrhenum, Sinus Sabaeus, Utopia, Boreosyrtis nebo Nodus Alcyonius. Seeing byl průměrný, použitelné zvětšení bylo max. 225×, zkoušel jsem též Red Light filtr, který tmavé útvary zvýrazní. Hold, chtělo by to pozorovat z jižní polokoule z míst, kde by byl Mars v zenitu, to by pak byla jiná liga…

Mars 11.5.2016

-am-

Jeden komentář k “A zase trochu Marsu”

  1. Josef Pozdníček

    Zdravím ! Tak to je paráda co zaznamenal Aleš, já se díval po návratu ze zájezdu 22/5 reflektorem TAL 110/805 při Z=33x kolem 23 hodiny, a byla to nádhera (neměl jsem zrovna po ruce ZOOM okulár pro větší zvětšení – škoda !). I bez dalekohledu Mars zářil vpravo od Měsíce pomalu jako Večernice. Zkusím zopakovat.