Květnová konjunkce Venuše a Merkuru

Venuše v podobě mimořádně atraktivního srpku se v květnu 2020 setkala s poměrně jasným Merkurem, jenž jevil fázi asi jako měsíček ve čtvrti. Obě planety byly za dobrých podmínek viditelné pouhým okem večer nad sverozápadním obzorem, ale to pravé setkání, konjunkce na méně než jeden stupeň, proběhlo na denní obloze 22. května. Vzhledem k jasné, tmavě modré obloze jsme se na obě planety opět zaměřili. Nebyla to pro nás jejich první denní konjunkce a ani ne nejtěsnější, ale pohled na výrazný srpek Venuše a o poznání méně nápadný Merkur v jednom zorném poli dalekohledu byl pěkným zážitkem. 

Výřezy ze snímku v ohnisku ED80/600.

Výřezy z jednoho vybraného záběru ohnisku dalekohledu ED80/600

Jak je patrné ve výřezech, pokud se zrovna uklidnil obraz, stačilo vybrat jeden relativně nejostřejší záběr a obě planety se na něm dají vidět, ačkoli pohled okem naživo byl ještě lepší. Vzácné okamžiky lepšího seeingu zkrátka jednotlivý záběr nemá šanci dohnat. Obě planety jsou na níže vloženém snímku umístěny stejně daleko od protilehlých rohů, aby se Merkur snáze hledal.

Venuše a Merkur 22. 5. 2020 expozicí 1/2000 při ISO100. Canon 6D v ohnisku Celestronu ED80/600

Venuše a Merkur 22. 5. 2020 expozicí 1/2000 při ISO100. Canon 6D v ohnisku Celestronu ED80/600

Samozřejmě jsem se pokusil nasnímat sadu expozic. Nakonec z toho po složení v Registaxu vypadl trochu ostřejší snímek, ale jde jen o výběr několika ze 40 snímků.

Výběr nejostřejších záběrů pomocí Registaxu 5 už pomohl odhalit pěkný sprek Venuše a zvýraznil trochu i Merkur, jehož fáze ale není patrná

Výběr nejostřejších záběrů v Registaxu 5 už pomohl odhalit pěkný srpek Venuše a zvýraznil trochu i Merkur, jehož fáze ale není patrná.

Na dalším obrázku je detail Venuše kamerkou QHY5-III224C. Video zpracováno v AutoStakkert!2 a Registaxu 6.

Nakonec jsem šel vyhrabat Barlow 2×, což se ukázalo jako dobrá volba. Venuše se podařila ještě o něco lépe a vylezla i fáze Merkuru.

Na výsledcích má nemalou zásluhu iQLANDIA, kde mám tu možnost využít kamerku QHY5, ale je fakt, že je to i seeingu a jak známo, ve dne a v Jablonci moc klidný vzduch není. Navíc když máte dalekohled na balkóně na sídlišti a díváte se přes jiný panelák. Přesto jsem za výsledné obrázky opravdu šťastný a uvidíme, zda se podaří ještě chytit Venuši blíže Slunci, nejlépe z Turnova.

Starší pozorování konjunkcí Merkuru a Venuše ve dne pochází např. z roku 2005 a 2016.

Merkur byl dobře viditelný okem už pár dní před konjunkcí. Podařilo se mi jej spatřit a pak i fotografovat 18. 5., ale šlo to i nejméně o den dříve.

Venuše a Merkur 18. 5. 2020

Venuše a Merkur 18. 5. 2020, poskládáno a zostřeno v Registaxu 5

Výřez z předchozího snímku

Výřez z předchozího snímku

Martin Gembec

Jeden komentář k “Květnová konjunkce Venuše a Merkuru”

  1. Aleš

    Sledoval jsem konjunkci v pátek před polednem malým refraktorem 90/500 mm. Venuši jsem bez problémů našel podle azimutálních souřadnic a stupnic na AZ hlavici fotostativu. Při zv. 18x mi chvíli trvalo, než jsem v zorném poli našel i Merkur – oproti Venuši byl nenápadný (výrazně slabší a hlavně menší – nepatrná tečka ve srovnání s velkým srpkem Venuše. Do jednoho zorného pole se obě planety vešly i při zv. 55x. Seeing byl celkem dobrý, tak jsem zvětšil na 130x a to už Merkur ukázal markantní fázi a srpek Venuše byl impozantní…