Tip na pozorování – Perseidy a Jizerka 15. 8.

Blíží se maximum meteorického roje Perseid. Přidáváme připomínku pozorovatelům i tip těm, kdo plánují fotit:

Kolem 12. srpna po půlnoci bychom mohli obvykle vidět kolem 7 až 10 meteorů za hodinu a v noci maxima z 11. na 12. srpna nad ránem až kolem 30. Perseidy vyletují zdánlivě z jednoho bodu oblohy v horní části souhvězdí Persea, kde se nachází hvězda 4. velikosti Miram (éta Per). Perseida je meteor, jehož stopa musí zdánlivě směřovat do tohoto radiantu a zároveň musí být relativně rychlý (vstupní rychlost je 59 km/s). Pokud meteor poletí jiným směrem nebo pomaleji, nejde o Perseidu.

Místo, odkud meteory vylétají, tzv. radiant, leží v horní části Persea poblíž hvězdy s řeckým označením éta Per.

Místo, odkud meteory vylétají, tzv. radiant, leží v horní části Persea poblíž hvězdy s řeckým označením éta Per.

Na obloze se pohybuje velké množství družic, např. 9. vláček Starlink vypuštěný 7. srpna, takže na fotografii budou vytvářet čárky a od meteorů je odlišíme tím, že stopa družice je většinou rovnoměrně silná, useknutá koncem expozice snímku a může být i na sousedních fotografiích. Samozřejmě nejlepší je sledovat fotografované místo očima a meteor, který zahlédneme, a je dost jasný, se asi i zachytí, a tak si stačí zapsat čas, nebo hned snímek prohlédnout a potěšit se. každopádně při focení nastavte vysoké ISO (alespoň 1600 je výhodou) a co nejnižší clonové číslo (alespoň 4 a méně).

Více meteorů létá nad ránem, kdy bude ale svým světlem rušit Měsíc po poslední čtvrti. Naopak za tmy kolem půlnoci uvidíme i slabší meteory, ale radiant je nízko a bude jich létat málo. Velmi dobrý přehled o tom, jaké meteory a kdy létají, nám dává unikátní obrázek Petra Horálka, jehož příběh si můžete přečíst v článku na astro.cz.

Den a noc na Jizerce 15. 8. 2020

Zveme vás také na velkou akci v Muzeu Jizerských hor. Proběhne pozorování Slunce (již od 11 hodin) a poté odpoledne a večer řada přednášek a koncert Zlatých holek. Pokud počasí umožní, rádi bychom vám ukázali planety a řadu skvostů noční oblohy. Na pozorování se podílí Astronomický ústav AV ČR, Český svaz ochránců přírody, Klub astronomů Liberecka jako pobočka České astronomické společnosti spolu s Hvězdárnou Turnov a iQLANDIA.

2 komentářů k “Tip na pozorování – Perseidy a Jizerka 15. 8.”

  1. Pepa Zdepa

    Zvát na velkou akci,když na ni nemáte v muzeu dostatečnou kapacitu,to už není snad ani amatérismus,ale diletantství.

  2. Martin Gembec

    Díky za oprávněnou kritiku. Přiznám se, že si pamatuji na velký zájem i v letech minulých, ale jak jsme zjistili, lidé za námi už jezdí na Jizerku rádi a cíleně na tuto akci a je to na zamyšlení. Rozebíralo se to předběžně už v noci, ale nedokáži říct, co se s tím bude dělat. Vážím si, že se lidé alespoň trochu mohli podívat do dalekohledů a že jsme víceméně uspokojili zájem.