Bulletin KaL 03/2021

Vážení příznivci astronomie nejen na Liberecku, máme za sebou březnový nov a pár jasných nocí s velmi dobrým seeingem. Před námi je asi poměrně proměnlivé počasí s možností večerního vyjasnění, tak se podívejme co se dá spatřit na obloze. Pokračování textu níže.. celý dokument ke stažení v PDF.

Měsíc bude v první čtvrti až v neděli 21. března, na večerní obloze tedy uvidíme nejdříve jenom mladý srpek a také popelavý svit, tedy druhou polovinu kotouče zářící světlem odraženým od Země. Jakmile se Měsíc přesune do Býka, nastane 19. března pěkná konjunkce s Marsem mezi Hyádami a Plejádami (viz grafika). Mars je večer vysoko nad JZ, ale jeho úhlový průměr již klesl pod 6“ – na takto malém kotoučku toho bohužel moc neuvidíme ani kvalitním dalekohledem při velkém zvětšení a za dobrého seeingu. Maximálně rozeznáme jeho fázi a možná nejvýraznější albedové útvary.

Z dalších planet můžeme ještě večer sledovat Uran, na tmavé obloze i pouhým okem díky jasnosti kolem 5,9 mag. Jen o trochu menší jas má planetka Vesta (6,0 mag) procházející Lvem. Její pohyb mezi hvězdami je kukátkem či triedrem patrný již ze dne na den. Na další stránce naleznete podrobnou vyhledávací mapku. Na ranní obloze se objevila dvojice planet Saturn a Jupiter, ale jsou za svítání jen velmi nízko nad jihovýchodem.

Jaro začíná letos 20. března v 10:37 SEČ. Slunce se nachází v souhvězdí Ryb a na své zdánlivé pouti oblohou protne nebeský rovník. Jedná se o „jaro astronomické“, ale doufejme, že pomalu skončí nadvláda paní zimy, která se, alespoň u nás v Jablonci n. N., vrátila v plné síle. Vzhledem k častým startům Falconu 9 s družicemi Starlink opět můžeme na obloze pozorovat vláčky těchto družic a s blížícím se létem to bude stále horší (družice budou vidět déle do noci)…

Komentáře byly uzavřeny.