Pokud čekáte na polární záři…

Vážení návštěvníci. Někdy se stane, že příroda je mocnější a i přes velmi dobré modely šíření oblak plazmatu po erupcích se ukázalo, že nás tento z erupce 28. 10. prostě převážně minul. Byla ve hře verze, že letí především jižním směrem a Země bude nad ním, ale nakonec to tak opravdu asi dopadlo. Je na místě se omluvit všem, kdo čekali, že bude vidět polární záře. My se vše alespoň snažili uvést na pravou míru a vysvětlovat lidem, jak si alespoň trochu předpovědět, jestli polární záře bude, už probíhá a podobně. Návod k tomu je právě i v tomto článku. Děkujeme vám, že jste tu s námi byli.

Jenom pro uzavření kauzy polární záře přidáváme obrázek slunečního větru ze sondy ACE. Kýžený oblak hmoty ze Slunce dorazil. Podle Solarham.net 31. 10. v asi 10:15 SEČ. Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 km/s, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni 4 a to se očekával minimálně 7. Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele ČR. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší. Slunce se dostává k maximu aktivity. V dalších letech proto určitě polární záře viditelné z ČR ještě nastanou.

Záznam slunečního větru na sondě ACE 29. až 31. 10. 2021. V červené linii jsou dobře patrné propady patřící dvěma oblakům plazmatu, které dorazily v noci z 30. na 31. října (Yesterday) a v neděli 31. 10. dopoledne.

Na obrázku je záznam slunečního větru na sondě ACE 29. až 31. 10. 2021. V červené linii jsou dobře patrné propady patřící dvěma oblakům plazmatu, které dorazily v noci z 30. na 31. října (Yesterday) a v neděli 31. 10. dopoledne.

…tak máme neděli 31. 10. a velká polární záře nenastala. Na Spaceweather.com tvrdí, že to v noci je následek slabého bočního zásahu oblakem uvolněným o dva dny dřívě. Dobrá, uvidíme tedy dnes.

…na Spaceweather.com stále čekají, že to ještě přijde, nicméně my už pro dnešek končíme a děkujeme za sledování snahy přinést co nejaktuálnější informace.

…Martin Žec na Facebooku doporučil živý obraz z kamery, kde můžete vidět právě probíhající slabou zelenou polární záři na severu Finska. Tak se mrkněte, když už u nás nic není vidět. (Níže je krátký záznam z online přenosu), zdroj: Aurora Holidays.

Sledovat se vyplatí i celooblohovou kameru na severu Finska..

…(22:40) zatím čekáte marně. Společně vyčkáváme na změnu ve slunečním větru a tím i případný nárůst aktivity magnetického pole Země a tedy i začátek oné vysněné polární záře.. místo toho došlo jen k dvěma malým nárůstům rychlosti a k mírnému propadu Bz komponenty na -10 nT.
Pro porovnání vpravo záznam z roku 2015 (výrazně vyšší hodnoty).
To nejsou vůbec vhodné podmínky pro polární záři viditelnou z ČR. Buď nás kolem 21. hodiny zasáhl jen okraj onoho oblaku plazmatu a tím pádem „bublina splaskla“ a nic nebude a nebo je to jen předvoj zajímavějšího dění behem dalších hodin. Ještě to budeme spolu chvíli sledovat.

…blíží se 22. hodina (zatím letního) SEČ a stále jsme se nedočkali toho, co se čekalo, tedy razantního nárůstu rychlosti slunečního větru a s tím i nárůstu aktivity geomagnetického pole (tedy kdo vyhlížel záři, bohužel marně) – jsme tu s vámi, až se to změní, napíšeme!

…musí nastat několik navzájem propojených událostí. Pojďme si je shrnout a přidat pár doporučení:

  • došlo k silné erupci – splněno 28. 10.
  • byl uvolněn oblak plazmatu z koróny (tzv. CME) – splněno
  • tato CME směřuje přímo k Zemi – splněno
  • vzhledem k rychlosti oblaku cca 800 km/s je odhadováno, že dorazí k Zemi 30. 10. ve 20:00 SELČ – zatím nedorazil! (ani ve 22:00)
  • první předvoj, který nám dá zprávu, že oblak plazmatu dorazil, je sonda ACE (1,5 mil. km od Země směrem ke Slunci)
    od té chvíle, kdy u sondy (viz graf) uvidíme skok v rychlosti slunečního větru z asi 300 na 800 km/s, máme asi půl hodiny, než oblak dorazí k Zemi
  • nyní budeme sledovat, zda Bz komponenta mag. pole klesla hodně do mínusu (nejlépe aspoň –20 nT)
  • pak už bude dobré se přesunout někam do tmavší lokality s dobrým výhledem k severu nerušeným světlem měst
  • začneme sledovat magnetometr – jakmile i na něm se vychýlí modrá čára výrazně dolů (nejlépe alespoň –150 nT) mohla by se nad obzorem objevit polární záře

Další informace v článku z 30. 10. 2021 na webu astro.cz

19 komentářů k “Pokud čekáte na polární záři…”

  1. Olga

    My v Dolní Oldřiši taky čekáme… držíme se Vašich doporučení a sledujeme grafy a také Vaše zprávy Krásný večer

  2. Tom

    Zdravíme z Přerova, pozorovací podmínky ideální…. čekáme

  3. Martin Gembec

    Olgo díky, to je milé. Máte tam bezva výhled na oblohu. Každopádně mě mrzí, že se to opozdilo a možná nic nebude. S přibývajícím časem se snižuje pravděpodobnost jasné oblohy u nás na severu.. Tome zdravím, snad se to stihne aspoň do půlnoci.

  4. Tom

    Jinak podařilo se mi zachytit krásnou polární září 14 dní zpět v severní části Islandu, bohužel jen na mobil, protože foťák jsem si tentýž den ráno rozbil pádem na zem (vč. mé osoby :) takže mobil a improvizovaný stativ (dva kameny) stačil :-)

  5. Dominik

    Super děkuji za info

  6. Jan

    Zdravím z Chebu. Chystali jsme se vyjet na Zelenou Horu, kde je pěkná tma a super výhled na sever. Moc děkuji za vysvětlení grafu. Když se začala rychlost zvedat tak jsem začínal být natěšený. Ale stejně bohužel je dost velká oblačnost. Tak to asi vzdávám. Přeji více úspěchů ostatním. Krásný večer….

  7. Martin Gembec

    @Tom, jestli chceš, vlož do galerie na astro.cz, to foto bych mohl vložit do článku v neděli večer.
    @Dominik – super, ať to vyjde někdy příště, kdyby ne dnes.
    @Jan – ten kopec je úžasný, už jsem tam pár let nezavítal. Snad vám dnešek pomůže při dalších pokusech to spatřit.

  8. Tom

    Martine, poslal jsem ti to na mail. Astro cz asi teď pěkně padá počtem lidí :-)

  9. Kristián

    Čekáme na polární záři v Kostelci nad Orlicí… Tak snad to vyjde… :D

  10. Martin Gembec

    Záře je vidět jen vysoko na severu Finska. Dokonce ani na 60° severně nic.

  11. Jan

    Teď už nemám problém. Ale okolo osmé h. jsem musel několikrát aktualizovat, než stránka naběhla.

  12. Jirka

    Pozorovali jsme na Jizerce do 00:20 a nic.

  13. Martin Gembec

    Ano, vypadá to, že nás to minulo a tak přišlo jen něco pěkného na severu Finska, ale jinak nic. Možná ještě něco dorazí, ale spíš myslím, že už ne.

  14. Jaroslav

    Přejemný dobrý den.
    Pozorování zde v Chomutově komplikovala oblačnost skrz kterou slabě svítilo jen několik málo hvězd. Martine, děkujeme za skvělý a průběžně aktualizovaný článek. Super práce. Jarda Chomutov (astro21.cz).

  15. Martin Gembec

    Díky všem. Snad to bylo pro řadu lidí poučením a příště to doufejme už vyjde.

  16. Marek

    Dekuji za informace, jako amater jsem sledoval grafy a cekal. Web si davam do oblibenych, kdyby se priste nahodou delo opet neco zajimaveho.

  17. Martin Gembec

    Marku díky. Web Astronomické události vytváří parta nadšenců – tu do pozorování proměnných hvězd, tam do komet a když je jednou za čas něco mimořádného, jako je polární záře nebo meteorický déšť, velmi rádi přinášíme info lidem. Snad tedy brzy u jiného úkazu, nebo u našich pravidelných mapek a kometárních okének na viděnou.

  18. Miloslav

    Zdravím, včera jsem do poslední chvíle čekal na vhodné podmínky vyrazit do akce. Nic se nestalo, což chápu, příroda je šéf :-). Každopádně jsem díky vašim informacím mohl být v klidu a teple a pracovat a zároveň sledovat aktuální informace, aniž bych mrznul na lokaci a zíral do tmy. Budu se těšit na další dobré podmínky, váš web dávám do oblíbených a děkuji za vaši činnost. Přeji vám ať se daří a pevné zdraví :-)

  19. Tom

    Mockrat dekuji za reportaz ikdyz nakonec nic nebylo!
    Bylo to prijemne napeti a ja se tesim na priste!