Kometární okénko – únor 2022

Hned první únorový den nastává nov, ale co je to platné, když počasí dlouhodobě nespolupracuje a jasné nebe je silně nedostatkovým zbožím. Za hvězdnou oblohou musíme cestovat někdy i stovky kilometrů, abychom mohli aspoň něco spatřit. Pojďme si přesto stručně povědět, co se děje nad mraky na kometárním nebi.

Je to velká škoda, že si nemůžeme užít krásnou čtveřici jasných triedrových komet na večerní obloze. Ve zbytku roku už taková příležitost zřejmě nenastane. Na 19P/Borrelly a 104P/Kowal je nejlepší vyrazit hned po setmění, najdeme je v Rybách respektive Velrybě, na dvojici C/2019 L3 (ATLAS) a 67P/Churyumov-Gerasimenko klidně můžeme počkat později do noci. Ty se vyskytují v Blížencích a Raku. S jasnostmi kolem 9 a 10 mag jsou snadným cílem i pro malá kukátka, lépe si je ale vychutnáme ve větších přístrojích na tmavé obloze.

Druhá liga je také slušně zastoupena. Mezi komety 12. hvězdné velikosti můžeme nově zařadit ranní C/2019 T4 (ATLAS). Škoda že nevystupuje v ocasu Hydry moc vysoko nad obzor. Stálicí v této kategorii je už delší dobu C/2017 K2 (PanSTARRS). Je vidět nejlépe před svítáním a do léta bude příjemně zjasňovat. Naopak nám slábne a difúznatí doposud pěkná 4P/Faye. Rozloučit se s ní můžete v souhvězdí Orionu.

Z kategorie komet s jasnostmi kolem 14 a 15 mag nám od minula vypadly 132P/Helin-Roman-Alu a 108P/Ciffreo, naopak přibyla 116P/Wild v souhvězdí Lva a dobře je pořád vidět i 110P/Hartley v sousedním Raku. Jak na tom je za svítání 9P/Tempel, jsem zatím neměl možnost ověřit, tak nemůžu sloužit. Ale ta ještě počká.

Kdo nepočká, je C/2021 O3 (PanSTARRS). Ta rychle mizí zvečera v záři slunce a nyní je dost možná poslední šance ji spatřit na vlastní oči. Pak se snad ještě předvede na koronografu SOHO. Že by byla vidět i po průletu kolem Slunce, už spíš neočekávám, ale nechme se překvapit.

Průběžně kontrolovat můžete 29P/Schwassmann-Wachmann v Býku. Stará obálka je již vizuálně neviditelná, samotné jadérko má kolem 16 mag, tak nezbývá než počkat na další pšouknutí, které ale může přijít prakticky kdykoliv.

Do dosahu našich přístrojů se dostala i zajímavá kometa s asteroidním označením A/2021 F1. Původně stelární objekt na kometární dráze začal projevovat známky aktivity, proto už není sporu o zařazení mezi komety a v brzké době dojde zřejmě i ke změně označení. To ale nebrání v tom ji už nyní pozorovat na ranní obloze v Lyře a posléze Labuti. Právě nyní nastávají nejlepší podmínky.

V dobsoncích s průměry zrcadel 400 nebo 500 mm by měly být dále ráno vidět ještě komety C/2020 J1 (SONEAR), C/2019 U5 (PanSTARRS) a C/2020 V2 (ZTF), ale ty nemám ještě prověřené, nebyly zatím dostatečně dobré podmínky. Snad se usměje štěstí v následujících dnech, dokud nezačne kralovat obludný Moonulák.

Máte už také pozorovací absťák? Podařilo se někomu vychytat díry v mracích a něco vidět? Rozpovídejte se v komentářích.

Vic KaL ◊!

5 komentářů k “Kometární okénko – únor 2022”

  1. Vic

    Nová kometka dostala označení C/2021 F1 (Lemmon-PANSTARRS). Dnes jsem na ni spolu s C/2021 O3 (PanSTARRS) a pěti dalšími vlasaticemi koukal dírou v oblačnosti u Hořic. Obloha byla sice krásně transparentní, ale tak silně foukalo, že z Almary byla korouhvička.

  2. Aleš

    Letos je to na začátku roku s počasím opravdu bída… Sice mám v deníku ke dnešku 13 pozorování, ale povětšinou takové krátkodobé nahánění čehosi mezi mraky…

  3. Spaca4y

    19P/Borelly a 104P/Kowal jsem dírami v mracích zkonroloval 28.1.. Včera (5.2.) se u nás večer udělalo (pro mě) nečekaně jasno na delší dobu. Jelikož jsem s tím nepočítal, byl jsem na večerním bruslení s dcerkou v Jaroměři. Po návratu domů v cca 21:30 to bylo stále OK. Tak jsem se převlékl a dobsona vyvyzl rudlíkem na zahradu. Měsíc už téměř zapadl a tak nerušil. Podmínky velice dobré na toto pozorovací stanoviště (seeing, 20,6 SQM-L). O tom jsem se přesvědčil při pozorování trapézu v M42 a Síria B. Složka F byla vidět 100% času a „štěně“ sice ne, ale ukázalo se. Rychle jsem si pak vzpomněl na tento článek. Ve Lvu je 116P/Wild. A opravdu tam byla. Sousední hvězdička 13,9 mag byla bez problémů pozorovatelná. Takže mám první novou kometku v roce 2022. :-) Přešel jsem do Raka na 110P/Hartley. Tam jsem již neuspěl. Spravil jsem si chuť na jasné ATLASce C/2019 L3. Přestože jsem ji měl již na světlejší části oblohy, je prostě parádní. 67P už sice ztratila svůj nějvětší lesk, ale stále je pohodlně viditelná. Pak se zatáhlo.
    Určitě chci zkusit C/2019 T4 ATLAS, ale nevím jestli to v únoru vyjde s tímto počasím (a dorůstajícím Měsícem). Každopádně na ni není úplný spěch.

  4. Aleš

    Ve středu 23. 2. se konečně slušně vyjasnilo. Měl jsem pár zájemců na hvězdárně, tak jsme kolem 19.30 společně koukli na 19P/Borelly – v 16″ RC při zv. 108x jasná s neohraničenou komou a výraznou DC. Po odchodu návštěvníků (po 21 hod.) jsem namířil na C/2019 L3, která vypadala velmi podobně jako 19P, možná i jasnější (ale byla v tmavší části oblohy nad Českým rájem než 19P nad západem poznamenaným světlem z MB a Lbc). Naopak zklamala slábnoucí 67P v Raku – v 16″ jsem si jí na první pohled vůbec nevšiml, musel jsem v mapce vyhledat přesnou pozici a pak jsem vykoukal nevýrazný, relativně velký a celkem ostře ohraničený, plošně stejně jasný (resp. slabý) mlhavý obláček bez výraznější DC. Další vlasatice jsem nezkoušel, ale předpověď počasí na víkend dává šanci na lov slabších kousků…

  5. Vic

    To my jsme si vyrazili pro změnu zase kus za Ještěd (tj. až na Šumavu) a zkoukli rovnou i ty slabší. Sepíšu o nich březnové kometární okénko. Prozatím doporučuju nezapomenout na hezkou jasnou C/2021 F1 (Lemmon-PanSTARRS), která je nyní vidět hned zvečera v Ještěrce, o půlnoci nevynechat 116P/Wild ve Lvu a zkusit třeba i C/2020 V2 (ZTF) v UMa. Příjemně mě překvapila v 20″ také C/2020 M5 (ATLAS), jež proplouvá mezi galaxiemi v Panně.
    Podařilo se mi zalogovat už i C/2021 P4 (ATLAS), ale ta má ještě čas, bude do léta potěšitelně zjasňovat.