Kometární okénko – listopad 2022

Listopadový úplněk máme zdárně za sebou a spějeme opět do novu, který nastává 23. 11. Můžeme se tedy podívat, co se děje na kometárním nebi, abychom byli připraveni, kdyby se čirou náhodou vyjasnilo. Přehled je sestavován na základě předchozích vlastních pozorování, tentokrát ze čtyřech nocí na konci října v rámci třetí letošní návštěvy Nockalmstrasse v Gurktálských Alpách a slovinského Mangartu.

Listopad se nese ve znamení přesunu těžiště do ranních hodin, neboť večerní obloha se poněkud vyklidila. Dvě v současnosti nejvýraznější komety, tedy C/2017 K2 (PanSTARRS) a C/2022 P1 (NEOWISE) s jasnostmi 8,5 a 10 mag, jsou už z našich severních šířek neviditelné, ale i tak mají majitelé trpasličích dalekohledů k dispozici hned čtveřici slušně viditelných kometek.

První z nich je C/2022 E3 (ZTF), která je posledním mohykánem na večerní obloze a bohužel zrovna v listopadu je už jen velmi nízko nad severozápadním obzorem a brzo zapadá. Ze současných 11 mag ale bude do zimy ještě hodně zjasňovat a podmínky viditelnosti se opět zlepší, tak si nebudeme na nic stěžovat. Navíc když předvádí hezký ohůnek a ukazuje nám, jak má správná kometka vypadat.

Zvečera je vidět i C/2020 V2 (ZTF), neboť je u nás spolu s Velkým vozem, kam se promítá, cirkumpolární, ovšem mnohem lépe si ji vychutnáme až nad ránem, kdy se Velká medvědice vyšplhá na nebi přeci jen o dost výš. Chvostík u ní vizuálně zřejmě neuvidíte, vypadá jen jako malá kondenzovaná kulovčička s jasností 11,5 mag.

Tím se přesouváme do časů před svítáním, kde můžeme nabídnout dvojici jasných krásek. Nejprve nízko v Hydře najdeme starou známou C/2019 L3 (ATLAS). Jeví se jako slušně kondenzovaná kulička s difúzním okrajem o jasu také zhruba 11,5 mag. A v Panně pak nad ránem snadno ulovíme krátkoperiodickou 81P/Wild 2, která je předchozí dosti podobná co do jasnosti, jen je více difúzní, tudíž na horší obloze možná o něco hůře patrná. Každopádně z Alp to jsou obě totální vypalovačky, které určitě stojí za návštěvu i tady u nás.

Pokud se chystáte více na jih, tedy aspoň na Šumavu nebo do Novohradských hor, nabízím ještě pátou – večerní soumrakovou 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Na tmavé obloze vypadá po říjnovém outburstu jako velká jasná mlhavá koule desáté hvězdné velikosti. Na typické domácí české mizerné obloze bych ji ale asi ani nezkoušel.

Tím se ze sekce vypalovaček pro malé dalekohlídky skokem přesouváme do oddělení duchařin pro zkušené kometární harcovníky, neboť v rozsahu 12 až 14 mag toho moc není. Snad jen definitivně z naší oblohy mizející C/2020 K1 (PanSTARRS) nízko zvečera v Hadonoši (13,5 mag), případně papírově snadná 118P/Shoemaker-Levy 4 nad ránem v souhvězdí Raka. Udávaná jasnost kolem 12 mag ale klame. Kometa je velmi rozplizlá a v bohatém hvězdném poli se může difúzní obálka snadno ztratit. Pak je vidět jen její jasnější středová část a ta se jeví jen jako objekt 15. velikosti, tedy mnohem slabší, než by si člověk pomyslel. Tím vůbec nechci od pozorování odrazovat, dobrá obloha samozřejmě hodně pomůže.

Kolem té 15. magnitudy to teprve začíná být zajímavé. Tam to ožívá, tam se nám najednou otevře okno, kdy začne být konečně co pozorovat. Z těch snazších kousků bych vypíchnul například ještě před půlnocí kulminující krátkoperiodické 22P/Kopff a 61P/Shajn-Schaldach ve Velrybě, případně i pěknou C/2021 T4 (Lemmon) v témže souhvězdí, jen o něco níže. Doporučuji rovněž nedávno objevenou periodickou P/2022 L3 (ATLAS) v Beranu i hezky zjasňující C/2021 Y1 (ATLAS) v sousedním Býku.

Nesmíme zapomenout ani na bláznivou 29P/Schwassmann-Wachmann 1, kterou máme stále dostupnou v dospěláckých dalekohledech, i když je v současnosti celkem klidná. Dělá nyní tradiční kličku v Blížencích. Hned vedle v Raku najdeme kromě výše zmíněné 118P i o číslo větší 119P/Parker-Hartley, jenž se jeví dosti podobně jako mlžinka 15 mag. A skoro stejně je na tom i o číslo menší 117P/Helin-Roman-Alu 1. Tady ovšem moc nečekám, že by ji od nás ještě někdo nízko ve Střelci zkoušel lovit.

To raději prubněte ve dvě ráno také v záporných deklinacích v Zajíci kometku C/2021 X1 (Maury-Attard). Je snadnější, než by udávaná magnituda 14,5 naznačovala. Teda alespoň ve 20″ z Alp to byla brnkačka. Anebo možná si dejte budíka, až odleze Měsíc, na konec astronomické noci a vyhledejte ve Vlasech Bereniky novou vlasatici C/2022 A2 (PanSTARRS). Ze současných 14 mag bude ještě potěšitelně zjasňovat, ale vidět je snadno už teď, jak jsem se mohl sám přesvědčit.

A to je pro dnešek vše. Pozorovat se toho dá ještě mnohem víc, ale to už se dostáváme k 16. hvězdné velikosti, a mám pocit, že takových bláznů, kteří podobné bludičky nahánějí, tu moc není.

Podělte se se svými úlovky v komentářích a za měsíc opět na kometovanou!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Kometární okénko – listopad 2022”

  1. Spaca4y

    Dnes ráno, v poslední listopadový den, se u nás na Královehradecku konečně (a nečekaně) vyjasnilo. Byla tak šance alespoň půl hodiny před odjezdem do práce v rychlosti omrknou některé ranní komety. Podmínky nijak úžasné, ale co bych v listopadu chtěl, že? Prvně jsem dobsona namířil na C/2022 A2 PanSTARRS. Naprosto bezproblémově viditelná (4:57 SEČ), však už je taky slušně vysoko nad obzorem. Dále jsem si ověřil info o outburstu 29P/Schwassmann-Wachmann. Jasná kondenzovaná kulička praští do očí (5:05 SEČ). Dlouho jsem už nepozoroval premiantku C/2022 E3 (ZTF). I když je ráno poměrně nízko nad obzorem a obloha v těch místech zvlášť mizerná, její jasnost je velká. Moc pěkná. A ukázala i ohon, přesně jak píše Vic. Pozoroval jsem v čase 5:10. Pak jsem musel přesunout dalekohled na jiné místo na zahradě, abych měl výhled na 81P/Wild. Tady už světlá obloha dost ubírá sice papírově jasné, ale difůzní kometě. Byla tam, ale s obtížemi (5:21 SEČ). Pak už se začala od západu nasouvat oblačnost a s ohledem na čas jsem začal balit. Nestihl jsem tak C/2020 V2 (ZTF). Ale to nevadí. Snad ještě do konce roku bude nějaká příležitost.