Kometární okénko – březen 2023

Je tu jaro, je tu nov a přichází i nové Kometání okénko. Chtělo by to už jen nějakou hezkou čistou noc na samotné pozorování, abychom jen neteoretizovali. Naštěstí jsem měl možnost strávit pár dní mimo naší kotlinu pod jasnou oblohou, tak můžu zatepla referovat, jak na tom v březnu komety jsou.

A povím vám upřímně, není to žádná sláva. Po zimním období hojnosti začíná pomalu slabší letní sezóna. Na malý triedr můžeme zapomenout, bude potřeba buď aspoň obří binokulár, nebo lépe nějaký trpasličí dalekohlídek s průměrem zrcadla kolem 250 mm. Pak se nám zjeví celá plejáda hezkých kometek.

Začít musíme první dámou úvodu roku – kometou C/2022 E3 (ZTF). Ta už zeslábla na desátou hvězdnou velikost, takže už není nejjasnější vlasaticí oblohy. Tou je nyní znovu C/2017 K2 (PanSTARRS), která ovšem od nás není viditelná. Naše milá ZetTéeFka pomalu klesá k jižním deklinacím, což dobré pozorovatelnosti rovněž nepřidá. Ale zatím je stále slušně viditelná v Eridanu nedaleko Rigelu z Oriona jako taková hezká difúzní mlžinka s jasným středem.

Snadnější na spatření v malých kukátkách mi ale přijde spíš C/2020 V2 (ZTF), neboť má podobnou magnitudu, ale navíc je hezky kondenzovaná. Tu nalezneme rovněž na večerní obloze v Trojúhelníku. V dubnu nám sice pozorovatelnost obou kometek ZTF skončí, V2 ale budeme mít šanci spatřit znovu v létě, aniž by ze stávajících 10 mag něco ztratila.

Třetí do party hezkých jasných kometek je C/2022 A2 (PanSTARRS). Tu můžeme ulovit v Andromedě jak na večerní, tak i na ranní obloze, neboť je z našich šířek cirkumpolární. S přibývajícím Měsícem bude asi lepší ji nechat na ráno, kdy je přeci jenom i trochu výš. Má také slušně kondenzovaný střed, ale jasnost kolem 10 mag si už moc dlouho neudrží a začne nám slábnout.

Komety za nevalného počasí přes nasouvající se vysokou oblačnost. C/2022 E3 (ZTF) - C/2020 V2 (ZTF) - C/2022 A2 (PanSTARRS) - 18. 3. 2023 kolem 20:45 SEČ, Samyang 135 mm

Komety za nevalného počasí přes nasouvající se vysokou oblačnost. C/2022 E3 (ZTF) – C/2020 V2 (ZTF) – C/2022 A2 (PanSTARRS) – 18. 3. 2023 kolem 20:45 SEČ, Samyang 135 mm. Foto: MaG

Přejděme ke kometkám okolo 12. hvězdné velikosti, které jsou pořád v pohodlném dosahu typického 10″ dobsonka. Pokud byste měli možnost se vydat někam více na jih, doporučil bych stále pěknou C/2019 L3 (ATLAS). U nás ale kulminuje v 21 hodin SEČ jen pět stupňů nad obzorem v souhvězdí Kompasu, tak to je spíš objekt pro hardcore pozorovatele.

To raději zkuste trochu opomíjenou C/2019 U5 (PanSTARRS) v souhvězdí Panny. Na tu je lepší ale počkat až do půlnoci, kdy je na obloze nejvýše. V malém dalekohledu je vidět jen kondenzovanější střed, větší pak odhalí i okolní difúzní komu.

Papírově podobně jasná, ve skutečnosti ale mnohem obtížnější je pak 81P/Wild. Nachází se v Hadonoši nedaleko kulové hvězdokupy M9, což znamená, že je potřeba si na ni přivstat. V bohatém poli ale můžete mít problém nenápadnou mlžinku vůbec vykoukat.

Jen o něco málo slabší (13 mag), ale stále relativně snadno viditelná je C/2019 T4 (ATLAS). Patří také mezi ranní kometky, neboť kulminuje ve 4 ráno (SEČ) v hlavě Hada. Má jen lehce kondenzovanou komu, zvětšení kolem 100× je na ni tak akorát.

Všechny tyto kometky jsme mohli pozorovat už dříve. Pokud byste chtěli něco neokoukaného, mám tu pro vás novinku v podání krátkoperiodické 237P/LINEAR. Viděli jsme ji naposled v létě roku 2016 a teď ji tu máme znovu a vypadá skvěle. Ze stávajících zhruba 14 mag by měla do léta rychle zjasnit k 11. hvězdné velikosti. Lovit můžete již nyní, bohužel se ale zatím plazí jen nízko ve Střelci nedaleko kulovky M22.

To by bylo prozatím vše. Samozřejmě klidně zkuste, zda třeba 29P/Schwassmann-Wachmann neprovádí zase nějaké nepřístojnosti. Slabší kousky si ale necháme asi na příště. Snad se udělá konečně i pořádně jasno.

Vic KaL ◊!

PS: Jak je to s počasím u vás? Podařilo se něco napozorovat? Podělte se v komentářích…

7 komentářů k “Kometární okénko – březen 2023”

  1. petr kahánek

    Tak počasí od začátku roku po dnešek bylo jedno z nejhorších. Mám v deníku jen patnáct záznamů z pozorování a z toho tak polovinu „okna“ o pár hodinách.Jsem z Ostravska ale to bude asi všude stejné…Jsem rád,že se mi podařilo jednu jasnou noc pozorovat kometu C/2019 U5 (PanSTARRS).Vyjel jsem za tmavou oblohou a v 12″ dobsonu byla pěkně vidět. Při hledání mi hodně pomohlo postavení jasných hvězd kolem kterých se pohybovala (16. 3.) doma na zahradě ve městě jsem ji vůbec nemohl najít.
    Další nové kometky bude již asi těžší ulovit.Nabízí se hlavně C/2019 T4 (ATLAS) a 29 P/Schwassman -Wachmann,na ty se zaměřím

  2. Vic

    Je to letos opravdu nějaká bída.
    29P měla včera mít další outburst, ale dnes jsem na ni koukal v 16″ a nemám pocit, že by se to na ní nějak projevilo. Tak uvidíme v dalších dnech.
    T4 by v třístovce mimo město neměla dělat problémy.
    Já se nyní chystám na 364P/PanSTARRS, i když tu jsem už viděl v roce 2018.

  3. Spaca4y

    Máš pravdu, letos zatím slabota. V sobotu jsem viděl C/2022 A2, E3, C/2020 V2 a C/2019 U5, ale ty už tu máme dlouho. Dobře, že jsi připomněl 364P. Doufám, že počasí dovolí.

  4. Spaca4y

    Dneska jsem si nastavil budík na 2:30. Bylo jasno a celkem kvalitní tma na naši obec – SQM-L 20,96 (asi se projevila výměna svítidel veřejného osvětlení a zhasínání nasvěcování kostelů a školy). Hlavní cíl: 364P/PanSTARRS. Nedala až tak moc práce (dobson 16″, zv. cca 200x a 300x). Toho času příjemně vysoko v Severní koruně. Prolétá blízko Země, tak je její pohyb velký. Už za pár minut byl zřetelný. Jsem rád, že jsem ji teď dal. Kdovíjak to bude vypadat s počasím v půlce dubna ráno. Na odhady jasnosti jsem lempl, přesto zkusím 13mag? Vic jistě doplní přesnější číslo. Tak alespoň jedna nová kometa v prvním čtvrtletí 2023. Pozorování ranní 237P/LINEAR zhatila už sněhová přeháňka. Ale na tu je ještě naštěstí čas.

  5. petr kahánek

    Taky ji musím zkusit,,chce to ale vyjet z města.Dnes ráno možná byla příležitost ale obloha se ve dvě zatáhla… Teď to bude složitější-počasí nic moc, přibývající Měsíc a ještě ten rychlý pohyb.Pozice na pozorování je teď výborná ale jasnost na CzSky 13,9 m. Uvidíme zda ji ulovím.

  6. Vic

    364P opravdu nyní prudce zjasňuje a navíc zběsile pádí oblohou. Příjemně překvapila. Škoda že počasí a fáze Měsíce další pozorování úspěšně hatí.
    Naopak 237P je tak trochu za očekáváním. Je slabší, než měla být, a navíc pro nás jen nízko nad obzorem a v bohatém hvězdném poli, což z ní nedělá úplně snadný cíl.

  7. petr kahánek

    Využil jsem teď nečekaně bezmračnou noc a zkusil ze zahrady najít především 364 P-v místě kde se měla nacházet jsem sice něco tušil ale nemůžu napsat viděl.Stejné to bylo u C/2019 T4.Měnil jsem ve třístovce různé typy okuláru a různá zv. a snažil se najít nejlepší komb.- to je důležité.Teď už jen další jasná noc a výjezd na hory.Čekání na ráno jsem si zpestřoval pozorováním DSO takže to byla nádherná noc.Nic se nerosilo a ani mi nebylo moc zima( k ránu minus pět)