Rumunsko 2023

Když jsem se vloni na podzim vrátil z poslední alpské expedice, přemýšlel jsem, kam by se dalo jet další rok v létě. Protože u nás kolem letního slunovratu nenastává astronomická noc, je potřeba jet víc na jih, kde mají pořádnou tmu aspoň na pár hodin. Alpy už mám celkem projeté, tak co třeba Karpaty? „Je to sice delší, zato horší cesta“, řeklo by se. Ale to zdaleka není pravda! Však čtěte dál!

Kouzelné rumunské Karpaty

Nemůžu nevzpomenout na legendární díl TopGearu, kde Jeremy Clarkson tvrdí, že lepší než Stelvio je rumunský Transfăgărășan… Inu, má pravdu! A to jak z řidičského hlediska, tak z pohledu astronoma. Karpaty jsou úžasné po všech směrech.

Ano, je to trochu dál než do Alp. Cesta z Liberce zabere dobrých 12 hodin. Ale jede se po krásných rovných dálnicích, tak to rychle ubíhá. Naše představa o rumunských silnicích je poněkud zkreslená. Mají tam nyní díky evropským dotacím parádní nové liduprázdné asfaltky. Ano, najdou se cesty do zapadlých oblastí, proti kterým je i cesta do lomu Stanisław v Jizerkách luxusní magistrálou, ale když vysloveně nechcete, tak na ně vůbec nenarazíte.

Kde se dá v Karpatech pozorovat? Prakticky všude! Jde spíš o to, kam se dá dostat autem. Díky nízké hustotě osídlení a minimu světelného znečištení je to hotový ráj pro astronomii. Řídce osídlené vesničky navíc v noci nesvítí a větší města jsou buď dostatečně daleko, nebo skryté v údolích za horami. Zkrátka světelné čepice tam neuvidíte, ani když se hodně snažíte. Obloha pak dosahuje minimálně stupně 2 na Bortleho škále. Pro našince zvyklého na typický český humus je to úplná nirvána.

Transfagarašská silnice ze severu se pěkně klikatí

Silnice přes průsmyk Transfăgărășan je úžasná, ale pro astronomická pozorování ne úplně vhodná. Jediné místo, kde se dají rozumně rozložit dalekohledy, je první podlaží na ruinách domu na jižní straně. Vadí tam trochu světla z tunelu, ale dají se odstínit přeživšími komíny. Dosud fungující hotýlek vedle v zatáčce moc nevadí. Výhled na jih je parádní, západ i východ jsou také slušné a zakrytý sever asi nikoho moc trápit nebude. A dá se tam skrýt i před deštěm. Jedna místnost je použitelná na přespání, zbylý půltucet slouží pak zřejmě jako WC.

Pozorovací místo ve výšce necelých 2000 m n. m.

Mnohem lepší je ale Transalpina! Silnice tam je snad ještě hezčí a míst k pozorování prakticky nekonečno. Kopce okolo jsou vysoké jen něco přes 2000 m n. m., krásně ploché a hlavně holé, takže výhled všemi směry naprosto ideální. Připomíná to rakouskou Nockalmstrasse. Hrozit tam může jen vítr, proti kterému se není moc kde schovat. Auta tam v noci nejezdí, je tam božský klid.

Ideální pozorovací místo na Transalpíně

Obloha na obou místech je stejně parádní. SQM-L mi ukazovalo s Mléčnou dráhou v nadhlavníku přes 21,5 MSA, což je na tuto roční dobu a výraznou sluneční aktivitu více než dobré číslo. Průzračnost byla slušná, jen ten seeing trochu zlobil a nedosahoval kvalit, na co jsme zvyklí z Alp. Zvětšení přes 500× nešlo moc používat. Ale to nemusí nic znamenat, jindy to může být zase jinak.

Tak zvaný Medvěd silniční (Ursus viatus) je docela neškodný

Vydařily se čtyři noci z pěti. Tu jednu se přehnala bouřka a byl to docela masakr. Ale pak se zas hezky vyčistila obloha a bylo to možná ještě lepší. Kromě hlavního hřebene Karpat se dá pozorovat i jinde. Vytipované jsem měl ještě místo na vrcholku Vulkánu, ale tam jsem nakonec nejel. Cesta tam bude spíš pro pořádný offroad. Zvolil jsem raději národní park Apuseni, kde se dá pozorovat třeba přímo v kempu u jeskyního systému Cetățile Ponorului. Tam ale nečekejte světelnou (a kouřovou) kázeň a i výhled z údolí není ideální, to raději vyjeďte po kvalitní cestě až na konec asfaltu do sedla nad vesničku Padiș, kde je malé opuštěné parkovišťátko. Jižní obzor je trochu zakrytý, ale jinak je výhled všemi směry docela dobrý.

Příroda je tam nádherná, toto je obdoba Macochy, jen zdarma a bez davů

Když už jste v Rumunsku, můžete se stavit také v Banátu. I tam se dá pozorovat. Například v kopcích s větrnými elektrárnami nad Svatou Helenou je mnoho vhodných míst. Není to tak vysoko, ale dost na to, aby mlha zůstala v údolí Dunaje. Trochu tam fouká, aby se vám nic nerosilo. Někdy možná až příliš. Však proto tam ty větrníky staví, že? Anebo si zajeďte až do Rovenska, je to dál (a horší cesta :þ), ale přes nějakých 700 metrů vysoko. Najdete bohem (a státem) zapomenutý kraj, tam opravdu dávají lišky dobrou noc.

Do Rovenska to je od nás jen kousek cesty…

Jak se ukázalo, Rumunsko je velmi vhodná astronomická destinace. Lidé tam jsou pohodoví a vstřícní, ceny všeho nízké, zákazy vesměs žádné. Můžete si tam dělat, co se vám zlíbí, nikdo nic neřeší. Turistů tam je zatím málo, medvědů hodně, ale těch se bát nemusíte. Jen tam mají místy trochu nepořádek. Prostě Rumunsko. Mně se tam opravdu zalíbilo. A to natolik, že se tam určitě ještě vrátím. A možná to spojím s Bulharskem. Když jsem totiž z Transfagaraše viděl na obzoru majestátnou Rilu se čtyřmi bezmála třítisícimetrovými vrcholky, vábí mě to i tam.

Bude se mi stýskat…

A co vy? Neuvažujete o výletu do nějakých exotičtějších destinací? Nezlákalo vás aspoň to Rumunsko? Podělte se v komentářích.

Vic KaL ◊!

3 komentářů k “Rumunsko 2023”

  1. Martin Gembec

    No, musím uznat, že Mazin v Chorvatsku je majestátní místo s výborným přístupem a dobrým krytím proti větru, ale tohle ve větších výškách vypadá líkavě a bude to minimálně srovnatelné co se světla týče a díky nadmořské výšce asi i lepší. Jsem zvědav kdy se nechám zlákat tam s někým vyjet.

  2. petr kahánek

    Opět díky za super report. Rumunské hory jsou jako stvořené pro astropozorování-výška,tma,klid a pohoda.Zároveň dobrodružná autoturistika.Párkrát jsem tam byl(v mládí) ale na oblohu si moc nepamatuji-přebily to zážitky s polodivokými smečkami psů nebo medvědem.Teď už je to pro mne daleko.Možná ještě do těch Polonin se tak podívat.

  3. ladin

    Ani ses nepochlubil… dostal jsem se k tomu až teď, parádní počtení, dík.

Odpověď