Kometární okénko – květen 2024

10 snímků přes RC16 v Turnově, Aleš Majer

C/2023 A3 27. 4.,
10×16s, ISO3200,
Canon R10, RC16
v Turnově, Aleš Majer

Sice je ještě duben, ale nové kometární okénko je už zde! Posledních pár jasných nocí dovolilo sestavit přehled aktuálně pozorovatelných komet z našich končin amatérskou technikou. Květen bude, zdá se, ve znamení loučení.

S nejhezčí kometou první poloviny roku jsme se ale již rozloučili v půlce dubna. 12P/Pons-Brooks rozhodně nezklamala, naopak, udělala hezký dojem. Byla krátce pozorovatelná i pouhým okem a v dalekohledu ukázala pěkný chvostík. Mám u ní zaznamenánu necelou stovku pozorování, tak se mi po ní bude určitě stýskat.

Naštěstí tu máme další kometky, které převezmou žezlo vlády. Nyní o naši přízeň bojují dvě jasné vlasatice. Brzo zvečera to je 13P/Olbers snažící se zuby nehty uniknout ze spárů večerního soumraku a pak zejména o půlnoci kulminující, takže po celou noc viditelná C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Obě jsou při zhruba desáté hvězdné velikosti snadným cílem i pro větší triedry, lépe ale vyniknou v pořádných přístrojích, kdy zejména druhá z nich ukáže i krátký asi 10′ ohůnek.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) 28. 4. 2024 0:35-1:05 SELČ 15x120 s, ZWO ASI294MC Pro, WO FLT98/512 mm

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) 28. 4. 2024, 0:35-1:05 SELČ, 15×120 s, ZWO ASI294MC Pro, WO FLT98/512 mm

Koncem dubna se každoročně loučíme s Plejádami a hlavně s Orionem, s ním nám mizí i líně se pohybující a pomalu slábnoucí nyní už patnáctimagnitudová rekordmanka C/2017 K2 (PanSTARRS), u které mám již v nočníčku úctyhodných 187 záznamů. Uvidíme, zda bude v dosahu znovu i později v létě na ranní obloze a ještě pár pozorování přidáme.

Do sluneční záře nechce podobně jako 13P spadnout ani postupně zjasňující C/2023 V4 (Camarasa-Duszanowicz), zapadá ale nyní opravdu brzo a je tak i přes 13. velikost těžko pozorovatelná i ve větších kukátkách. Její čas ale přijde v létě, s ní se teda zatím neloučíme.

Sbohem ale můžeme v květnu pomalu dát další večerní slabotince (15 mag) v podání krátkoperiodické 32P/Comas Sola. Není a nebyla to v minulých měsících žádná vypalovačka, nedožene to už ani teď. Za deset let ji tu ale máme zpět.

A loučíme se i s nedávno očíslovanou 473P/NEAT. Ta má periodu přes dvaadvacet let, tak tu zas tak brzo nebude, proto miřte do Žirafy, ale smiřte se s tím, že už je slaboučká (15 mag). Dnes akorát prochází vodopádem Kembleovy kaskády.

Zvečera si také pospěšte a zkuste vyhledat nízko v Hydře 479P/Elenin. Nyní je ve svém nejlepším lesku (11 mag), ale čekat dlouho nebude, tak se s ní rovnež pro jistotu hned rozlučte. Škoda že není výš, takhle je to při své rozplizlosti objekt spíš tak pro poctivou čtyřstovku než nějakou trpasličí dvěstěpadinu. Je to zkrátka taková zajímavá květnová výzva pro kometární fajnšmekry.

Pápá uděláme tento měsíc zřejmě i dvěma nedávným krasavicím. Nemizí u Slunce, ale jednoduše rychle slábnou. Mám na mysli periodické 62P/Tsuchinshan v Panně a 144P/Kushida v Raku. Jsou velice difúzní a bez kometárního filtru a kvalitní oblohy už to je i v plnoletém dalekohlídku skoro bez šance. Slábne i 227P/Catalina-LINEAR, která se nachází také v Raku, ale utíká rychle do Lva, jenže ta nikdy neměla žádné velké ambice. Ze stávajících 15 mag to nyní půjde hodně rychle z kopce. A tak nám v Raku zbude jen nepredikovatelná 29P/Schwassmann-Wachmann, jenž může každým dnem znovu překvapit a probudit se k životu. Zatím ale spíš jen dříme.

Skrze všechno to loučení bych málem zapomněl na hezkou C/2022 E2 (ATLAS) v Blížencích. Ta má nyní kolem 13 mag a i když na chvíli zmizí v červnu u Slunce, bude pak znovu ještě dobře pozorovatelná. Je hezky kondenzovaná, proto i celkem snadná a vhodná tak i pro menší kukátka.

Výzvou měsíce může být dvojice komet 14. slabosti na nízkých deklinacích v souhvězdí Hydry. Níže položenou C/2022 L2 (ATLAS) jsem již pozoroval minulý rok, letos zatím odolává, na oblohu výše promítanou C/2021 G2 (ATLAS) se mi podařilo ulovit až nyní. Větší šanci na spatření od nás bude mít asi až příští rok, kdy přeci jen popoleze trochu nahoru. A když už se v těch místech budete toulat, nezapomeňte na jasnou (12 mag) supernovu 2024ggi v galaxii NGC 3621!

Pojďme ale na ranní oblohu. Tam toho moc není. Vlastně jen jedna jediná! A i ta je dobře vidět už po půlnoci. Nemusíme tedy ponocovat, ani časně ráno vstávat. Tou pozdní kráskou je hezky jasná (11 mag) C/2021 S3 (PanSTARRS). Bohužel se promítá do husté Mléčné dráhy v Labuti, což ji trošku škodí, ale přesto by neměl být problém mlhavý chomáček mezi hvězdičkami spatřit.

C/2021 S3 (PanSTARRS) 28. 4. 2024, 1:12-1:18 SELČ, 6×60 s, ZWO ASI294MC Pro, WO FLT98/512 mm
C/2021 S3 (PanSTARRS) 28. 4. 2024, 1:12-1:18 SELČ, 6×60 s, ZWO ASI294MC Pro, WO FLT98/512 mm

Pro hardcore pozorovatele s půllitry a většími soudky zmíním ještě patnáctiapůlmagnitudovou C/2019 T4 (ATLAS) v Herkulu a poctivou šestnáctku C/2024 C4 (ATLAS) v hlavě Hada, které se na dobré obloze také dají pozorovat. Obě ale slábnou, první pomaleji, druhá celkem hopem. Takže opět bye-bye.

Tím asi můžeme květnové okénko uzavřít. To další už nenajdeme tak tmavé a vypadá to, že bude i trochu chudé. Aspoň co do počtu. Ale vesele zjasňující átrojka nám jistě vše vynahradí. A ani 13P se nebude chtít určitě nechat zahanbit!

Tak zatím kometám zdar!

Vic KaL ◊!

PS: Využili jste jasných a konečně i trochu teplých nocí a pozorovali nějaké kometky? Podělte se jako obvykle se svými úspěchy v komentářích…

5 komentářů k “Kometární okénko – květen 2024”

  1. Ales

    A3 prekvapila peknym ohonem snadno viditelnym i na primestske obloze turnovske hvzdarny – v sobotu pri dobre pruzracnosti byl v 16” opravdu vyrazny.

  2. Vic

    Tak tu vzdorující C/2022 L2 (ATLAS) se mi v noci na dnešek nakonec podařilo ulovit! A šlo to docela snadno. Stačilo k tomu popojet kus dál za Ještěd (tj. na Zhůří) a vzít větší kukátko (tj. 22″ Bestii). Asi tomu pomohla i nadprůměrná noc, jakou jsme tu za posledních pár let neměli (SQM-L 21.91!).
    Celkem padlo za necelé tři hodinky 15 kousků, zbytek času jsme věnovali s Ladinem palačinkám. Prostě super vlahá jarní noc, jen ten větřík, co přišel ještě před půlnocí, bych si klidně pro příště odpustil.

  3. Martin Gembec

    Opět moc pěkné a čtivé shrnutí. Přidal jsem alespoň ty dvě nejjasnějí. Obě jsou moc pěkné. na vizuál nebyl prostor, řešil jsem zapomenutý tablet a na mobilu jsem měl uloženou USA polohu což jsem vyřešil po delším ladění, co je špatně a tak nezbylo moc času ani na snímání. Výsledek není špatný, i když kompozice jsem už fakt neřešil.

  4. Vic

    Během super noci (SQM-L 21.83) na dnešek jsem mimo jiné prověřil v 22″ Bestii z Pohoří na Šumavě i viditelnost všech výše uvedených kometek, tedy samozřejmě kromě odstěhované 12P a beznadějně utonulé ká-dvojky. Nad ránem jsem tak trochu nad plán nově zalogoval ještě šestnáctimagnitudovou 125P/Spacewatch, takže sumasumárum padlo krásných 17 samyc.
    Kdo ještě neviděl Elenina, tak teď už ho asi nedá. Na druhou stranu překvapila relativně snadná dostupnost C/2023 V4 na ještě světlé soumrakové obloze.

  5. petr kahánek

    Ahoj,server Windy předpovídal na čtvrtek další jasnou noc a nezklamal.Obloha opravdu od 22 hod výborná (SQM-L až 21,40 MSA průměr 21,35) . V pohodě jsem vyhledal obě pro mne dostupné kometky -zkontroloval krásnou A3,ta se nijak nemění a po půlnoci-až víc vylezla nahoru – S3 kterou se mi dlouho nedařilo vidět,naposledy u ramínka.I teď je v Mléčné dráze hůř viditelná a je dost difůzní. Po dalších jsem nepátral protože při tak dobré obloze v Beskydech jsem se zaměřil na DSO kterých je v tuto dobu na obloze hodně.Signál internetu tentokrát fungoval ale moc jsem jej ani nepoužil.Skončil jsem nerad kolem druhé poněvadž mě dohnala únava z náročného dne. Zjišťuji,že mne baví pozorovat komety opakovaně což jsem předtím nepraktikoval-šlo o to kometu hlavně ulovit.Ještě MHV hvězd v12″ 14,3mag,plošná 12,8mag ,teplota ve dvě 4 st.

Odpověď