UFO nad Malou Skálou?

Využil jsem dnes večer jasné oblohy na krátké pokoukání doma ze střešního vikýře. S triedrem 18×70 jsem mrknul na Venuši s Jupiterem na západě, Saturn nad jihem a ISS, která obě místa přemostila. Počkal jsem ještě na jeden záblesk Iridia a když už jsem pomalu slézal od komína, všimnul jsem si čtyřech jasných hvězd nad jihem. Vzápětí jsem rozeznal, že tři z nich se pomalu pohybují a ta čtvrtá je Spika. Jasnost měly všechny podobnou. Trojice tvořila pravidelný trojúhelník a přesně se mi vešla do 4° zorného pole binokuláru. Brzo ale svítící body začaly slábnout, nejprve ten nejsevernější. V triedru je ale bylo možno sledovat dále, udržovaly pořád stejný rozestup.

Vzpomněl jsem si na podobný zážitek ze 7. 7. 2010, kdy jsem pozoroval stejně takový trojúhleník, jen postavený na špičku u hvězdy Zuben Elschemali. Tehdá to bylo ale na Jizerce.

Tím můžeme ukončit část týkající se UFO. Protože jsem si pamatoval čas a polohu, nebyl problém na stránkách CalSky zjistit, že se jednalo o trojici čínských družic Yaogan 25A, Yaogan 25B a Yaogan 25C.

Takže nad Malou Skálou dnešního večera letělo obyčejné IFO.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.