Seskupení Venuše, Jupiteru a Měsíce

20. června jsem se za beznadějně zatažené oblohy vydal před desátou večer na vyhlídku u Dobré Vody v naději, že bychom mohli nějakou trhlinou pozorovat krásné seskupení jasných planet se srpkem Měsíce. Naději dávalo jen to, že bylo po dešti a nízko nad obzorem byla malá trhlinka v oblačnosti. A najednou se opravdu krátce vyjasnilo. Spatřit ale všechna tři tělesa současně na zcela jasné obloze nebylo možné. Povedlo se vidět současně jen dvě a celou trojici jen když byl Jupiter za zbytky oblak.

Venuše Jupiter a Měsíc 20. 6. 2015

Pozorování se tedy vydařilo, i s ohledem na to, že nedlouho po pořízení fotografie se postupně opět zcela zatáhlo. Je to škoda, protože občas ještě Venuše nebo Měsíc vykoukl a na tmavším nebi by to byla pastva pro oči. Každopádně jsme s manželkou měli opravdu štěstí, možná jedni z mála na Liberecku.

Měsíc, Venuše a Jupiter nad Libercem

Martin Gembec

2 komentářů k “Seskupení Venuše, Jupiteru a Měsíce”

  1. Vic

    Pozoroval jsem z Malé Skály a trhlina v oblačnosti byla u nás mnohem větší, takže mezi 22.10 a 22.40 SELČ bylo západním směrem docela jasno. Jen Měsíc brzo zapadl za kopec.

  2. Pavel

    Též jsem pozoroval v Liberci z Pavlovic, jen mne šlíra v mracích umožnila nejdříve pozorovat Venuši a později až Jupiter a Měsíc. Venuše byla krátce hezky pozorovatelná jako srpek při 120x zvětšení.