Na procházce s Messierem

Přiznám se, že spojení Messierův maraton nemám moc rád. Vždyť o žádný maraton nejde. Shlédnout co možná nejvíc objektů Messierova katalogu za jednu noc přeci není žádná vyčerpávající fuška. Pro toho, kdo se trochu orientuje, je to spíš jen taková malá procházka noční oblohou. Vždyť stačí pokoukat hodinku zvečera a hodinku nad ránem a dobrou stovku máme v kapse.

Letos nám počasí přálo. Aby se vyjasnilo v období kolem novu, to nebývá zvykem. Protože na horách je stále dost sněhu, jako nejlepší lokalita pro pozorování se jevila Bulovka. S úderem 20. hodiny SELČ jsme se na místě sešli čtyři. MaG celou noc fotil jak o život, HoPi střídal vizuální pozorování Red Devilem s laborováním s jeho fotosestavou a Ladis zůstal sám opodál a věnoval se zejména galaxiím.

Do půl deváté, než se trochu setmělo, jsem stihl zalogovat mimo soutěž první dva M-objekty: Merkur a Mars. Pak jsem zahajoval tradiční Mlhovinou v Orionu, abych přešel nízko nad západ odlovit M74 a M77. Podmínky byly vskutku dobré, takže ani jedna z galaxií nedělala Almaře, tj. 400mm dobsonu, větší problém. Po zkouknutí kulovky v Zajíci a galaxiích v Trojúhelníku a Andromedě jsem vzal triedr (Fujinon 16×70) a svižně projel zbytek zimní oblohy.

V devět pomalu zapadal Merkur, nahradil ho ale Jupiter s přecházejícím měsíčkem Europou i jejím stínem. Byl čas na komety. 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák je v triedru nádherná a ani C/2015 V2 (Johnson) nezklamala. Obě nebyl problém najít bez mapky, jak jsou jasné. Stejně tak i planetku (4) Vesta, kterou už dobrý měsíc pozoruji, jak se loudá Blíženci. Na C/2016 VZ18 (PanSTARRS) a 315P/LONEOS už to chtělo pomocníka v podobě počítačového planetária HNSky a i návrat k dobsonu. Obě vlasatice jsou už totiž dosti slabé.

Kolem desáté nastal ideální čas na pokračování jízdy po messierech. Na Lva, Pannu, Velkou medvědici a zbytek jarní oblohy stačilo pár minut. O zpestření se nám postarala dvojice těsně za sebou letících Iridií ve 22.24 v souhvězdí Herkula. Abych se nenudil, paralelně s M-mlžinkami jsem projížděl i zajímavé asterismy. Posledními objekty před zalezením do spacáku krátce před 23. hodinou byly kulovky M5 a M68. Moje SQM-L ukazovalo 21,46 MSA a jeden stupeň pod nulou. Nefoukalo, ale nic se nerosilo, bylo pěkně sucho.

Budíka jsem si dal na 2. hodinu, abych odpozoroval galaxii M83. Jinak bych mohl v klidu spát dál. Když už jsem byl vzhůru, ukousl jsem si i něco z letní oblohy. A když vyšla nad stromy M4, zase jsem spokojeně ulehl. Bylo prima vědět, že i těsně nad lesem, nejaké tři stupně nad ideálním horizontem, se dají triedrem pozorovat difúzní objekty.

Znovu mi zakukal mobil ve 4 ráno. Obloha byla stále parádní, SQM lezlo přes 21,60. Teplota o něco klesla na mínus čtyři stupně, ale zapínat vyhřívání bot nebylo třeba. Zahřály mě objekty z Hadonoše a Střelce, Saturn už byl také rozumně vysoko a zejména ranní kometky potěšily u srdce. Zatímco u 65P/Gunn jsem si nebyl moc jistý, taková C/2015 ER61 (PanSTARRS) zářila v Almaře už mezi špičkami smrků. Největší radost mi ale udělala nová (už moje 152.) kometa C/2017 E4 (Lovejoy). V triedru se maskovala společně s hvězdičkou 9,7 mag, ale 40cm zrcadlu odolat nemohla a svoji krásnou komu už neschovala. Čas byl nakonec i na rozloučení s mizející C/2017 E1 (Borisov).

Ale zpět k Messierovi. V pět ráno vykoukla nad Jizerky M7 a to byl čas přezbrojit z triedru zpátky na Almaru. Poslední objekty se vesměs nacházely nějaké tři až čtyři stupně nad obzorem. A i když jejich polohu znám, pro uspíšení jsem si vypomohl opět programem HNSky. To se vyplatilo, takže bylo možné v rychlém sledu na rozednívající se obloze zaznamenat celkem bez potíží postupně M72, M75, M73, M54, M70 i M69. Bylo půl šesté. Na východ M55 jsem už další půlhodinku nečekal, už bylo beztak moc světlo a zrovna tato kulovka je velice rozplizlá. A M30 v březnu si nechám někdy třeba na Kanárské ostrovy.

Po předchozích letech, kdy jsem pozoroval výhradně binarem, se kombinace malého triedru a výkoného dobsonu ukázala jako výtečná volba. Suma sumárum, viděl jsem bez potíží 109 messierů (včetně M111) a k tomu si přibalil 82 asterismů, 7 komet, 4 planety a 1 planetku. Pokud se nemýlím, je to nový český rekord. A protože i dnešní noc má být jasná, je možné ho hned překonat! Tak směle do toho, KaListi!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Na procházce s Messierem”

  1. Vic

    I následující noc byla krásně jasná. Podmínky byly o chloupek horší, SQM kulminovalo kolem 21,44 MSA, ale bylo tepleji (3 °C), opět nefoukalo a nic se nerosilo. Zvládli jsme znovu 109 objektů, tentokráte s Honzou, a přijeli i Ladek a Ladis.
    Perlou noci ale byla kometa C/2017 E4 (Lovejoy), která stoupá výš a zjasňuje, takže se z ní stává pěkná vypalovačka. Má velkou zelenou komu a jasnou centrální kondenzaci. Terry Lovejoy prostě objevuje jednu pecku za druhou. Spolehlivě překonává obě večerní vlasatice (41P a C/2015 V2) i ranní C/2015 ER61.