Srpek Venuše poblíž konjunkce

Očekávané vyjasnění o víkendu dorazilo a tak můžeme obdivovat tenký srpek Venuše na denní obloze poblíž Slunce. Ačkoli byla Venuše 25. 3. v dolní konjunkci se Sluncem, její úhlová vzdálenost 8° umožňuje ji letos snadno pozorovat. Jenom je třeba odstínit Slunce. K tomuto účelu se jako překvapivě vhodné jevilo u mě doma sklo zatepleného balkónu. Stačilo si příslušná skla otevřít a nalepit kus kartónu a dalo se pohodlně pozorovat. Jen seeing byl příšerný, ale ten by asi nebyl o mnoho lepší ani s plně otevřeným balkónem. Podívejte se na krátké video a tři nejlepší snímky z videa.

Venuše 26.3.2017

Jak je vidět na jednom z nejlepších záběrů z níže uvedeného videa, zásadní problém činilo chvění vzduchu, obraz Venuše občas úplně mizel. Faktem je, že vizuálně v okuláru byla Venuše mnohem hezčí, protože oko má oproti mému foťáku nejspíš mnohem rychlejší schopnost detekovat nejlepší detaily, o kontrastním poměru nemluvě. Foťák naproti tomu snímá jen 30 snímků za sekundu. Natočeno za 5 mm okulárem na ED refraktoru 80 mm.

Venuše 3 snímky z videa

způsob pozorování Venuše ve dne

Solidní výsledku focení lze dosáhnout i mobilem (pokud nám nevadí, že profesionální CCD kamery dokáží po zpracování nejlepších snímků toto) :-)

Venuše mobilem

Komentáře byly uzavřeny.