Okno do zimní oblohy

Nestává se to často, ale někdy se na nás i usměje štěstí, že se kolem novu otevře obloha zrovna o víkendu. A tak nás sice ukamenuje zbytek ČR, kde byla totální deka, ale my jsme zase mohli pozorovat. Jasno bylo totiž pouze na vrcholcích Krkonoš a světe div se i za Jizerkami. Při inverzích se to stává, že na Rozdrože Izerskie je už jasno, ale světlo z Polska sem už doléhá a není to pak ideální. Výjimečně se stane, že se obloha zavře a je zataženo i v Polsku. A přesně to nastalo o víkendu 9. – 11. 2. 2018. 

Plejády a Hyády

Jakmile se stane, že je jasno pouze v horách, obloha neskutečně ztmavne. Měření pomocí SQM v noci na sobotu ukázala hodnoty kolem 21,50 a to na širokoúhlé verzi. Užší SQM-L stoupalo k hodnotám 21,70. Ale i subjektivní dojem byl skvělý. Vždyť si to vezměte, když ještě při sjezdu do Sklarske Poreby vám sněží, v Porebě je skoro zataženo a pár kilometrů na západ na Rozdrože je jasno, jen občas se nad severem udělá vlnový úplně temný oblak a druhý temný oblak leží celou dobu nad Jizerkami. Přibližně tento dojem navozují snímky z 18. ledna 2015. Vidět bylo vše od Síria až po Polárku a občas ještě od 20° dál.

Já jsem se vydal za průzkumem oblohy pomocí triedru 20×80. Byly vynikající zimní podmínky. Teplota ne moc pod nulou a okuláry se nemlžily, takže jsem prošmejdil každý kus oblohy, od hvězdokup a mlhovin zimní oblohy, až po galaxie oblohy podzimní a jarní. Mezitím jsem na montáži nechal cvakat zrcadlovku s 50mm objektivem. Těšil jsem se na konečně pěkně zachycené Plejády s Hyádami, ale byl jsem i zvědav, jak se na tak extrémně krátkém ohnisku zachytí slabounká kometka C/2016 R2 (PanSTARRS). Objektiv jsem zkusil clonit jen na 3,3, což je kompromis mezi kresbou v rozích a využitelností na tak kvalitní obloze. Exponoval jsem 6 minut při ISO 800 a nakonec složil 15 expozic. Na snímek se mi vešly i pěkné temné mlhoviny v horních partiích Býka a vpravo v rohu mě mátla růžově svítící část snímku, ze které se vyklubala mlhovina California, která se už do zorného pole nevešla (a nebyla ani v plánu). Kometa je nakonec též k nalezení. Hlava komety byla blízko hvězdy, takže je vidět spíše cosi jako zahnutý ohůnek modré barvy.

Plejády a Hyády

MaG

Jeden komentář k “Okno do zimní oblohy”

  1. Aleš Majer

    Musím potvrdit Martinova slova, sám jsem se vypravil v sobotu večer do Krkonoš. Již při příjezdu na Horní Mísečky prosvítala sem tam hvězdička a ve druhé zákrutě stoupání k Vrbatově boudě se nebe rozzářilo myriádou hvězd… Pod Vrbatkou jsem z batohu vytáhl karimatku, lehl si do sněhu a triedrem 15x70ED se kochal DSO zimní oblohy. Občas se na pár minut přehnala vlna oblačnosti, ale záhy se zase vyjasnilo. Bylo absolutní bezvětří a teplota příjemných -7 °C. Asi po hodině jsem přeci jen začal trochu prochládat i přes vypitou termosku čaje, tak jsem se zvedl a vydal na cestu dolů. Obloha to však byla parádní…